23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SIPA u posljedljih mjesec dana u akcijama uhapsila 39 lica

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH u posljednjih mjesec dana proveli su sedam složenih akcija u kojima su uhapsili 39 lica.

Šef Odsjeka Sipe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, upotrebe opojnih droga i ostalih krivičnih djela Vahidin Šahinpašić rekao je da se izdvaja akcija „Sunce“, usmjerena protiv organizovane kriminalne grupe koja je duži period na području Sarajeva i šire skladištila opojnu drogu i oružje i prodavala u zemljama EU.

Šahinpašić je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu naveo da su u jučerašnjoj akciji uhapšena četiri lica i pretreseno sedam lokacija.

On je rekao da je od uhapšenih jedno lice iz Srbije koje nije imalo prijavljen boravak u BiH, dok se traga za još dva lica, najverovatnije iz Hrvatske.

Šahinpašić je dodao da su spriječene dvije isporuke oružja i droge prema Zagrebu, u kojima je pronađen dio naoružanja.

Zaplijenjeno je 10 kilograma vojnog eksploziva TNT, trotilski meci, elektronske detonatorske kapisle – osam komada, sporogorući štapin, četiri automatske puške, optički nišan za ručni bacač, tri pištolja i veća količina municije.

U pretresima je pronađeno i 9,5 kilograma marihuane, tri kilograma spida i 300 grama heriona, te određena količina kokaina.

Šahinpašić je rekao da je zaplijenjeno oko 120 kilograma žive, oduzeto jedno vozilo i više mobilnih telefona.

On smatra da zaplijenjeno naoružanje nema nikakve veze sa terorizmom.

Šahinpašić je ocijenio da je akcija „Damask“, koja je provedena prije dvadesetak dana, jedna od najbitnijih akcija Sipe.

„Riječ je o jednom licu koje je boravilo na području Sirije, nakon čega se vratilo u BiH i dugo krilo u šumi u okolini Zenice, gdje je pronađeno oružje i bomba“, naveo je Šahinpašić.

On je podsjetio da je u predmetu „Valuta“ pronađeno vojno oružje i oprema, u akciji „Ringišpil“ uhapšeno 17 lica, a u akcijama „Blok“ i „Urban“ sedam.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se