5.9 C
Zvornik
24. април 2024.

Projekat “Protivminske akcije u regionu Srebrenica 2016-2017“

ZVORNIK – Na lokalitetu Šetići-Zaseok-Trnova Kosa 2 danas je upriličena ceremonija otvaranja projekta Humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć pod nazivom „Protivminska akcija u regionu Srebrenice 2016-2017“ čiji je cilj implementacija integralne protivminske akcije na području opština Bratunac i Srebrenica i grada Zvornik.

Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške koji ga u potpunosti finansiraju u odnosu 40 posto Norveška i 60 posto Holandija.

U sklopu projekta na području našeg grada, u mjesnim zajednicama Šetići i Baljkovica biće deminirano ukupno 136.187 metara kvadratnih u okviru 7 zadataka.

Zvaničnoj ceremoniji otvaranja Projekta prisustvovali su zamjenik ambasadora Kraljevine Holandije u BiH Lus Lamer, otpravnica poslova u Ambasadi Kraljevine Norveške u BiH Ane Havnor, Darvin Lisica, Regionalni direktor „Norveške narodne pomoći“ za jugoistočnu Evropu; Mile Jović, savjetnik gradonačelnika Zvornika, te predstavnici Službe civilne zaštite grada Zvornik, lokalne zajednice Zaseok, Centra za uklanjanje mina u BiH i Norveške narodne pomoći.

Havnor je istakla da Norveška ima veliko zadovoljstvo što može pomoći BiH u nastojanju da se obnovi život na ovim prostorima.

– Jako smo zadovoljni saradnjom koju imamo dugi niz godina sa Norveškom narodnom pomoći i zapravo smo veoma ponosni jer je NPA norveška nevladina organizacija. I zaista veoma poštujemo rad koji obavljaju Međunarodna komisija za nestala lica, Institut za nestala lica i BH Mak, organizacije koje sarađuju sa NPA – rekla je Havnor.

I Lamer je izrazila zadovoljstvo što i Holandija zajedno sa Norveškom podržava rad Norveške narodne pomoći na deminiranju.

– U ovoj regiji ima još puno posla da bi se očistila od mina i eksplozivnih sredstava. Posebno je to važno za ovo stanovništvo i sa tog aspekta mi to smatramo veoma značajnim jer putem deminiranja mi vraćamo zemlju na korištenje stanovnicima i omogućavamo im da žive normalno. Drugi značajan aspekt je omogućavanje Međunarodnoj komisija za nestale i Institutu za nestale BiH da nastave ekshumacije i traženje nestalih na sigurnim područjima. Odluku da podržimo ovaj projekat podstaklo je i to što smo dobili direktan zahtjev od Grada Zvornik i opština Bratunac i Srebrenica za deminiranje ovih područja – rekla je Lamer.

Jović se zahvalio Vladi Norveške i Vladi Holandije jer su u ovim teškim vremenima, kada velikom broju zemalja treba pomoć, prepoznali problem na ovom prostoru.

– Moramo izvršiti deminiranje da bi se moglo normalno živjeti i raditi i da niko ne bi stradao od mina. Nadam se da ćemo, zahvaljujući donatorima i ljudima koji direktno rade na deminiranju, ovaj posao uspješno privesti kraju – istakao je Jović.

Prilikom današnje ceremonije za prisutne je upriličena i prezentacija manuelne metode deminiranja i upotreba pasa na otkrivanju mina.

Prema podacima Službe civilne zaštite Grada Zvornik do sada je na području Grada Zvornik deminiralo 1.259.248,70 metara kvadratnih rizične površine. U okviru liste prioriteta za 2017. godinu uvršten je 51 projekat sa ukupno oko 1.280.000 metara kvadratnih rizične površine.

Kada su u pitanju neeksplodirana ubojita sredstva, do sada je na našem području prikupljeno i uništeno 3.519 komada raznih neeskplodiranih ubojitih sredstava, 66.009 komada municije raznog kalibra, 110 komada raznih ostalih minsko-eksplozivnih sredstava, 2.074 kilograma raznog eksploziva i preko 500 raznih drugih neeksplodirana sredstva (upaljači, kapisle, sporogoreći štapin i ostalo).

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se