18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Oštra reagovanja na odluku Ustavnog suda BiH

Nakon odluke Ustavnog suda BiH da poništi rezultate referenduma o Danu Srpske stigla su brojna oštra reagovanja.

Odluka Ustavnog suda BiH je bespotrebna i riječ je o iživljavanju političkog Sarajeva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem koji hoće po svaku cijenu da održe temu živom u nastojanju da se na taj način ponovo obračunaju sa Republikom Srpskom, izjavio je predsjednik Dodik. Zbog toga je potrebno hitno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji podrazumijeva da stranci odu iz tog suda. Poručio je da poništavanje referenduma neće uticati na proslavu 9. januara koji će se slaviti na najvišem nivou.

„Već smo formirali odbor za obeležavanje 9. januara. Nastavljamo s tim, pišemo pozivnice, imaćemo goste iz inostranstva. Proslava će biti održana na najvišem nivou“, istakao je predsjednik Srpske.

Zato je od suštinske važnosti jedinstvo svih srpskih stranaka, uključujući i predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama, kaže Dodik.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma, Siniša Karan, je u emisiji „Pečat“ rekao da je Ustavni sud BiH politički sud, koji odluke donosi isključivo na štetu RS. To je, kaže Karan, jedina institucija u BiH u kojoj je moguće preglasati jedan narod i jedan entitet.

„Ulazeći u meritum Narodne skupštine Republike Srpske /Ustavni sud BiH/ prekoračio je svoja ovlaštenja, te je na mala vrata ušao u situaciju da odlučuje o odlukama Narodne skupštine, na šta nema pravo“, dodao je Karan.

Karan je poručio da građani Srpske ne smiju brinuti zbog ovakve odluke, jer će Republika Srpska i sljedeće godine, svečano kao i do sada, proslaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić, rekao je da se volja naroda nikada neće moći poništiti i da žali što bošnjački narod pokušava da čuva BiH ponavljajući greške iz prošlosti, kao što je vođstvo srpskog naroda 90-tih godina pokušalo da sačuva Јugoslaviju.

„U ovom slučaju je Ustavni sud BiH dio te politike ili bolje reći da je to više politika Bošnjaka i porodice Izetbegović. Ta politika konstantno nastoji da se obračunava sa Srpskom koristeći uticaj na zajedničke institucije BiH“, naglasio je Đokić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH da poništi slobodno izraženu volju predstavnika konstitutivnog naroda predstavlja najteži udarac BiH u njenoj postdejtonskoj istoriji.

„Nakon ovakve odluke jasno je da BiH nije država suverenih naroda i građana, već okupirana teritorija na kojoj predstavnici jednog naroda, uz podršku stranih sila i moćnika, pokušavaju da nametnu svoju volju“, poručio je Košarac za Srnu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da je Ustavni sud BiH ukinuo demokratiju, a uveo sudokratiju, poništavajući rezultate referenduma o Danu Republike.

„Samo u šerijatskim i totalitarnim režimima sudovi mogu poništavati demokratriju i izraženu volju naroda“, ocijenio je Stevandić.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da će, bez obzira na želju Ustavnog suda BiH Srpska nastaviti da slavi svoj 9. januar.

„Oni, prije svega, žele da pokažu jednu vrstu superiornosti. Oni žele da na određeni način minimalizuju činjenicu da jedan čovjek, kao što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, snažno i ispravno vodi Republiku Srpsku. Smatraju da odluka može biti i ovakva i onakva, ali da oni, jednostavno, treba da budu superiorni“, rekao je Kuzmanović.

Reagovanja stižu i iz Srbije. Odluka Ustavnog suda BiH može biti generator mnogih kriza između Sarajeva i Banjaluke.

„Ovo je jedna u nizu odluka koja neće biti sprovedena, jer Republike Srpska će svakako obilježavati 9. januar“, napominje Đukanović.

Veterani RS poručuju da ove besmislene Odluke u kojima se iskazuje potpuno nepoštovanje identiteta i volje jednog naroda koji nijednim svojim postupkom ne ugrožava slobodnu volju drugih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, veoma su opasne i kao takve jačaju želju za osamostaljenjem Republike Srpske, bez obzira na posljedice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se