18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Konstituisanje skupštine u Srebrenici-hoće li Bošnjaci biti dio većine?

U Srebrenici će danas biti održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine.

Na početku zasjedanja planirano je da se, u skladu sa novim Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, predoči dokument sa ovjerenim potpisima svih odbornika koji su prihvatili učešće u formiranju i radu skupštinske većine.

Planirano je da na sjednici budu verifikovani mandati novoizabranih odbornika, koji će položiti zakletvu i potpisati svečanu izjavu o poštovanju etičkog kodeksa.

Osim konstituisanja Skupštine, na dnevnom redu sjednice je razrješenje dosadašnjih odbornika, opštinskih funkcionera i imenovanih rukovodilaca sa dužnosti, te izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine i zamjenika načelnika opštine Srebrenica.

Predviđeno je imenovanje vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine te razrješenje načelnika odjeljenja i imenovanje vršilaca dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja, kao i izbor komisija za izbor i imenovanje, za Statut i propise i budžet i finansije.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović ističe da je između stranaka koje čine skupštinsku većinu u načelu dogovorena i raspodjela funkcija na lokalnom nivou, kako u opštini tako i u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština.

U novom skupštinskom sazivu u Srebrenici je pet odbornika iz SNSD-a, sedam iz Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH, po dva odbornika su iz SDS-a, DNS-a, SDP BiH, i po jedan iz PDP-a, Pokreta za preokret i SRS-„Srpska u sigurne ruke“.

U srebreničkoj SDA došlo je do raskola zbog pet odbornika nezadovoljnih izbornim porazom Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH i oni su u otvorenom pismu dostavljenom medijima osudili rad i postupke predsjednika opštinskog odbora SDA u ovom mjestu Hamdiju Fejzića i ulazak SDA u skupštinsku većinu srebreničke opštine, nazivajući to izdajom Bošnjaka.

Ta grupa odbornika ne može da se pomiri sa izbornim rezultatima i činjenicom da prvi put nakon 1999. godine većinu u srebreničkom parlamentu imaju Srbi.

Skupštinu ove opštine čini 21 odbornik od kojih je 12 Srba i devet Bošnjaka.

Za načelnika opštine izabran je zajednički kandidat svih srpskih stranaka Mladen Grujičić iz SNSD-a i to je prvi načelnik ove opštine iz reda srpskog naroda. Grujičić je juče rekao da je dobio poziv da prisustvuje 65. molitvenom doručku kod novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, javlja RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se