15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ko je Ivan Pernar: Skandal majstor ili borac za čovjeka? (video)

Zagrepčanin Ivan Pernar u političke vode je uplovio 2009, ali šira javnost na Balkanu sa njegovim likom i djelom intenzivnije se susreće posljednja dva mjeseca.

Tridesetjednogodišnji viši medicinski tehničar u Hrvatskoj je postao poznat 2011. godine tokom antivladinih protesta širom zemlje koji su organizovani preko društvene mreže Fejsbuk.

Takozvana „Fejsbuk revolucija“ imala je za cilj da iznudi ostavku tadašnje premijerke Jadranke Kosor, a demonstracije su dobile masovan odziv tokom kojih je hrvatska vlast upirala prst u opoziciju navodeći da Pernar radi za njene interese, dok je opozicija tvrdila da podržava antivladine demonstracije, a ne Pernara.

Od Pernara su se tada ogradili i ljevičari, anarhisti, branitelji i navijači, optužujući ga da je marioneta političkih stranaka i kapitalista, mediji su se pitali zašto je na svom Fejsbuk profilu podržao Hrvatski nacionalni front, kao i brojne grupe koje veličaju „razvoj nacionalne svijesti“.

Iste godine, Pernar osniva stranku Živi zid, a nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj u jesen ove godine, ulazi u klupe hrvatskog Sabora na poziciji opozicije. Osim što je jedan od četvoro potpredsjednika stranke, Penar je i član Glavnog odbora Živog zida.

Vrtoglavu popularnost na Balkanu Pernar upravo dobija zahvaljujući poslaničkom mjestu i svom govoru u Saboru koji je održao krajem oktobra.

Video-snimak u kojem govori protiv hrvatskog članstva u EU i NATO za samo nekoliko dana zahvaljujući društvenim obišao je Balkan uzduž i poprijeko. Govorom u kojem ističe da „Amerika u NATO o svemu odlučuje, a mi smo tamo samo sluge koje slušaju i rade ono što im se kaže“, donio mu je mnoge simpatije, ali i oštre kritike. O njemu i onome što je izrekao danima se raspravljalo.

Zbog zapaljivog govora u hrvatskom Saboru, Pernar je bio optuživan da je „ruski čovjek“, ali je nedavno za televiziju N1 ruski ambasador u Hrvatskoj, Anvar Azimov izjavio da ga ne poznaje niti se ikada susreo sa njim.

„Poštujem ga kao člana Sabora, on izražava svoju principijelnu tačku gledišta. Svaki saborski zastupnik ima pravo na svoje mišljenje, koje mi treba da poštujemo. Osobno na Pernara gledam sa simpatijom, ali smatram da bi možda njegove izjave trebalo da budu više izbalansirane. Pernar definitivno nije agent Kremlja, nije agent Moskve. To bi ja trebalo da znam kao ambasador, tako da on to sigurno nije. On je iskusna osoba i smatram da može imati lepu političku budućnost“, rekao je Azimov.

Pernar je svojim statusom na Fejbuku u kome je napisao da je Hrvatska počinila genocid u Jasenovcu, ponovo sredinom novembra uzburkao balkansku javnost.

Kako je hrvatski portal „Indeks“ tada naveo, Pernar je nedavno rekao i da Srbi nisu počinili genocid u Vukovaru.

„Primjetio sam da kod dijela Srba da se boje da će biti etiketirani kao genocidan narod ako priznaju genocid u Srebrenici. Pa eto, čitao sam knjigu ‘Demonizacija Srba’ od Emila Vlajkija i ta knjiga mi je otvorila oči jer mi je pokazala da su i drugi narodi u istoriji činili užasne stvari, ali nisu etiketirani kao genocidne“, naveo je Pernar.

Od ovih njegovih tvrdnji ogradila se i njegova stranka Živi zid, navodeći da „istoriju treba prepustiti istoričarima“.

Pernar je na Fejsbuku pisao i da se stidi što je dio parlamenta koji gura crnogorski narod u rat, a ušao je u žestoku raspravu sa Tuđmanovim sinom rekavši mu da je „zbog politike njegovog oca koji se bezbroj puta sastajao s ratnim zločincem i širiteljem velikosrpske ideje Slobodanom Miloševićem i dogovarao podjelu Bosne, došlo je do besmislenog rata između HVO-a i Armije BiH, a koji je doveo do stradanja i patnje hrvatskog naroda u BiH“.

Nedugo potom, Pernar je objasnio zašto sve češće govori o regionalnim temama, jer njegova priča, kako tvrdi, nije prohrvatska ni prosrpska, već proljudska.

„Razlog zašto sam prešao granice svoje zemlje je u tome što moja priča nije prohrvatska, prosrpska ili probošnjačka, nego proljudska, a ljudi to osjete“, napisao je Pernar na Fejsbuku.

Kako je naveo, stalno nas uče da gledamo sebe i „svoje“, da smo mi najbolji, a drugi najgori, da su svi drugi krivi, a mi nevini.

„Pokušavaju nam prikazati crno bijeli svijet, a svi znamo da svijet nije crno bijeli i da oni koji nas gaze i tlače nisu naši susjedi nego klika iz Vašingtona i Brisela“, naveo je Pernar.

Osim svojim izjavama, Pernar je pažnju javnosti zadobio i mnogobrojnim skandalima. Dva puta je napuštao televizijski studio usred emisije.

Tokom emisije HRT „Nedjeljom u dva“ Pernar je napustio studio nakon 15 minuta uz obrazloženje da mu se ne dopušta da do kraja odgovori na pitanje.

Pernar je tokom gostovanja izjavio da je HRT „partijska televizija u službi HDZ-a“, kao i da su afere HDZ-a „ignorisane kao da nikada nisu postojale“ i da HTV „sistemski prikriva korumpiranost pravosudnih institucija“.

Iz studija zagrebačke TV Z1 izašao je, kako je naveo, zbog toga što mu voditelj nije dao da kaže istinu o (voditelju Nedjeljom u 2 Aleksandru) Stankoviću.

Na društvenim mrežama objavljena su i snimci Pernarovih svađa iz tramvaja nakon što ga je uhvatila kontrola bez karte, ali i svađe s putnicima, prenijeli su sredinom novembra hrvatski mediji.

Posljednji u nizu skandala dogodio se u subotu kada je Pernara ispred zagrebačke narodne kuhinje verbalno i fizički napala jedna žena dok je snimao red za hranu. Tom prilikom niko od prisutnih nije mu pritekao u pomoć, niti se je pridružio napadu, istakli su mediji u Hrvatskoj.

Ivan Pernar je u dalekom srodstvu sa Ivanom Pernarom, istoimenim hrvatskim političarem i poslanikom Hrvatske seljačke stranke koji je 1928. godine bio ranjen prilikom atentata u Narodnoj Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Puniša Račić, poslanik Narodne radikalne stranke ubio je trojicu, a ranio dvojicu poslanika HSS.

[mom_video type=“youtube“ id=“DJFiXELliss“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se