23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Karadžić: Srebrenicu je počinio izdajnik srpskog naroda

Radovan Karadžić dao je prvi intervju za srpske medije pošto je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti.

On je za “Nedeljnik” odgovarao na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju.

Karadžić je – uz napornu i dugačku proceduru sa potpisivanjem nekoliko dokumenata i odobrenjem samog Suda i, u ovom slučaju, osuđenika – pristao da, poslije njemačkog Cajta, u svom prvom intervjuu za srpske medije poslije presude Tribunala, i pošto je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini – za “Nedeljnik” odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju…

“Rat sam doživio sa velikom tugom, čak i prije nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine”, rekao je Karadžić.

On je u razgovoru za “Nedeljnik” rekao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat “izvan Bosne i Jugoslavije”.

“Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem…”, rekao je Karadžić.

Prvi predsjednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

“Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar dio svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osjećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem”, rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

“Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smjelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbjeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i nevjerovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet”, rekao je Karadžić.

nedeljnik

Karadžić je u razgovoru za “Nedeljnik” govorio o predratnim dogovorima sa Alijom Izetbegovićem, odnosu prema Hrvatskoj, kako je Izetbegović predlagao ujedinjenje Srbije i Srpske, o Miloradu Dodiku, sjećanjima na susrete sa Aleksandrom Vučićem, zašto Sarajevo još uvijek doživljava kao svoj grad, šta bi radio danas da je na slobodi…

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se