15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Incko: Imam ovlaštenja da smijenim Dodika, ali prošla su ta vremena

ZAGREB – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da još nije vrijeme za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).“OHR se može ukinuti kada se ispuni program ‘5+2’ – pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uslova. Jedan je ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtjevniji, jer podrazumjeva pozitivnu ocjenu političke situacije u BiH i puno provođenje Dejtonskog sporazuma. Sami možete procijeniti u kojoj mjeri je taj uslov ispunjen“, rekao je Incko u intervjuu zagrebačkom Globusu.

Na pitanje što će preduzeti ako vođstvo Republike Srpske pređe „crvenu liniju“ i raspiše referendum o odcjepljenju od Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik kaže:

„Međunarodna zajednica nikad ne bi prihvatila referendum o odcjepljenju RS, niti bih ja kao visoki predstavnik potpisao tako nešto.“

Kako je rekao njegovi prethodnici su koristili ovlaštenja po kojima mogu da smijene političare u BiH.

„Istina je, imam ovlaštenje da smijenim Dodika. Moji prethodnici su ih koristili 800 puta, a 180 političara je smijenjeno. Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rješenja i odgovornost”, kaže Incko.

Prema njegovom mišljenju Dejtonski ustav se može mijenjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda.

„Prije svega bi to trebalo biti u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše”, ističe visoki predstavnik.

Dodao je da su za njega Hrvati konstitutivni narod.

„Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj mjeri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod”, ističe Incko.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se