9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Fondovima zdravstva izmakle desetine miliona maraka

BANJALUKA – Kase fondova zdravstva u BiH mogle su biti punije za desetine miliona maraka da su prilikom usvajanja Pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova umjesto koeficijenta za obračun cijena medikamenata koji iznosi jedan, prihvaćeni prvobitno predlagani koeficijenti 0,95 ili 0,90.

Pokazuje to pregled ušteda i potrošnje po fondovima zdravstva koji je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uradila i dostavila Savjetu ministara BiH, dok je još razmatran ovaj pravilnik.

Te analize, koje su u posjedu „Glasa Srpske“, izračunate su prema sva tri predložena koeficijenta o kojima je mjesecima raspravljano. Zahvaljujući njima vidljivo je da su fondovi izgubili milione maraka sa usvojenim koeficijentom jedan.

Fond zdravstvenog osiguranja RS, prema tom koeficijentu sada godišnje može uštedjeti 9,13 miliona, a uz koeficijent 0,95 mogao je imati 10,59 miliona, pa i 11,1 milion maraka ušteda, da je usvojen koeficijent 0,90.

Isti slučaj je i sa Fondom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Ovaj fond potencijalno očekuje 2,02 miliona maraka ušteda, a mogli su imati, 2,23 miliona KM.

I ostali fondovi u BiH sa sadašnjim koeficijentom mogu očekivati daleko manje uštede.

Član Stručnog savjeta Agencije za lijekove Lazar Prodanović kaže da je sadašnji direktor te Agencije, kao predlagač, insistirao da u Pravilniku koeficijent iznosi jedan.

– Razlog za to su vjerovatno bili razni pritisci farmaceutskih lobija u BiH i uvoznika lijekova – istakao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, i predstavnici Svjetske banke nisu zadovoljni usvojenim koeficijentom, jer su smatrali da to može daleko bolje.

–  Te procjene o većim uštedama uradila je bila i Svjetska banka. Međutim, Pravilnik ćemo konačno vidjeti na djelu prvog ponedjeljka u martu, kada stupi na snagu. Tada Agencija mora objaviti cjenovnik sa maksimalno dozvoljenim cijenama lijekova. Jer, ako ga ne objavi, on ništa ne znači – rekao je Prodanović.

On je podsjetio i da je tržište Crne Gore sedam puta manje od BiH, ali je u njihovom Pravilniku o lijekovima, gdje su iste referentne zemlje, koeficijent od 0,8 do jedan.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić poručio je ranije da će ušteda primjenom novog pravilnika biti oko 50 miliona KM, te napomenuo da je mogla biti i do 200 miliona da je usvojen prvobitno zamišljen pravilnik.

Pravilnikom koji je nedavno usvojen biće jeftiniji lijekovi na recept i oni koje fondovi zdravstva nabavljaju putem javnih nabavki.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se