23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Buran životni i radni vijek Vučića Drobnjaka iz Zvornika

Nepunu platu zarađuje na sedam radnih mjesta

ZVORNIK – Profesoru sociologije Vučiću Drobnjaku iz Zvornika, ostalo je još dvije godine do penzije. Za to vrijeme primoran je da za nepuni fond časova, radi na sedam radnih mjesta u nekoliko škola – jednoj srednjoj u Bratuncu, a ostale su osnovne, i nalaze se na području opštine Zvornik.

[quote color=“#070707″ bgcolor=“#e8e8e8″ arrow=“yes“ align=“right“]Po gruboj procijeni da bi stigao na sva radna mjesta, Drobnjak mjesečno pređe oko 1.000 kilometara. U Bratunac ide autobusom i plaćeni su mu putni troškovi. U zvorničkim selima, često mora da koristi i taksi i da to plaća iz svog džepa. Ipak, kako reče nije nikada zakasnio na nastavu, čak je radio i bolestan i na dan krsne slave.[/quote]

– Na životni put sam krenuo iz sela Štitari u današnjoj opštini Berane, nekadašnjem Ivangradu. Završio sam fakultet političkih nauka – smjer sociologija u Sarajevu 1977. godine. Dvije godine sam radio na određeno vrijeme u Crnoj Gori i nastavio radni vijek u Banovićima, rudarskom gradiću u bivšoj Bosni i Hercegovini, kao profesor sociologije, kasnije Marksizma i Sociologije. Tu ostajem 12 godina gdje sam se i oženio i stekao porodicu. Na početku poslednjeg rata u BiH bio sam zarobljen u Banovićima i preživio torturu u logoru gdje sam proveo godinu i po dana. Kao ratni zarobljenik i nakon razmjene sam osloboođen i stigao u Zvornik 1.oktobra 1993. godine. Sve vrijeme do kraja rata sam proveo kao vojnik Vojske Republike Srpske u zvorničkoj brigadi i demobilisan 1.marta 1996, godine, priča nam Drobnjak.

Bio je bez posla do oktobra iste godine kada se zapošnjljava kao nastavnik istorije u Osnovnoj školi u Kozluku i tu ostaje četiri godine. Dolaskom diplomiranog nastavnika istorije u istoj školi ostao je bez posla, ali ga nakon izvjesnog vremena imenuju za pomoćnika direktora ove škole gdje ostaje tri godine.

[quote color=“#070707″ bgcolor=“#e8e8e8″ arrow=“yes“ align=“right“]U tri škole i sedam lokacija „mora“ sarađivati sa tri direktora, tri pedagoga i tri sekretara. U svakom mjestu se susreće sa više tetkica, čistačica i drugog pomoćnog osoblja.

– Nije lako ali je najteže biti bez posla, što sam ja osjetio. Ja volim djecu, mislim i ona mene, pa ću zbog toga sa zadovoljstvom raditi preostale dvije godine do penzije pa makar i na sedam lokacija, kaže Drobnjak.[/quote]

Nastavlja da mjenja radna mjesta i četiri godine provodi kao direktor Doma za djecu i omladinu u Kiseljaku kod Zvornika.

Ostaje o Domu dvije i po godine kada se Dom odlukom Vlade Republike Srpske ukida, a on ostaje bez posla.

– Tri godine nisam radio nigdje. Pojavio se konkurs u Osnovnoj školi u Čelopeku gdje sam primljen za nastavnika demokratije na dva časa. Ova matična škola ima odjeljenja u četiri sela zvorničke opštine gdje sam predavao predmet demokratija i ljudska prava šestim razredima po jedan čas sedmično. Da bi „nakupio“ puni fond časova konkurisao sam i primljen u Srednju školu u Bratunac gdje predajem u četiri odjelenja po dva časa, nastavlja Drobnjak.

Pošto je imao 14 časova na šest mesta konkurisao je i primljen u Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Zvorniku, gdje predaje po dva časa u dva odjelenja. U svim odjelenjima ima 18 časova što je šest manje od pune norme za nastavnika.

– Zvornik mi je sedmo mjesto gdje predajem. Držim nastavu u 14 odjelenja i ako u prosjeku svako odjelenje ima 23 učenika ispada da predajem nastavu za više od 320 učenika tokom petodnevne radne nedelje. Kako po zakonu, svaki učenik tokom jednog polugodišta treba da ima po tri ocjene, to ja moram dati oko hiljadu ocjena i isto toliko u drugom polugodištu, pojašnjava Drobnjak.

D.Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se