18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Brankica Damjanović predstavila pet knjiga

ZVORNIK – U Zvorniku je u organizaciji zvorničke SPKD „Prosvjete“ i pod pokroviteljstvom Grada Zvornik svoje knjige predstavila Brankica Damjanović iz Beograda.

Damjanovićeva je do sada objavila pet knjiga i to „Mučenje jezika“, „Natura sanat“, „Moj sin Jovan“, „Dobro je…“ i „Ne bih ovo mogla bez tebe“. Kako je rekla, sinoć je završila još dvije knjige „Rukopis moga brata“ čime se završava trilogija kratkih priča sa fejsbuka, a sa kojim je sve i počelo, i „Kći“ koja je posvećena njenoj kćerki.

– Ljubav prema književnosti datira još iz djetinjstva, bila sam uvijek odličan đak, pisala sastave, dobijala nagrade, moji radovi su bivali objavljivani u dječijim časopisima, ali sam, čini mi se, tek počela da pišem kada sam postala novinar. To je bilo novinarstvo gdje smo kratili što više, međutim, kada sam napustila novinarstvo, prije pet godina, počela sam da pišem na jedan drugačiji način, i dalje kao novinar zainteresovana za svijet oko sebe, ali sam dala malo više sebe. Knjiga „Moj sin Jovan“ je poklon mome sinu za punoletstvo, on je natprosječno inteligentan mladić i za 18 rođendan sam htjela da mu poklonim nešto što bi njega moglo da ushiti. Odlučila sam da i mom drugom detetu koje nije tako genijalno, mojoj kćerki, posvetim knjigu, s tim što bi ta knjiga kao potku imala njenu ličnost, ali bi se više bavila onim što ja zovem budnim roditeljstvom. To je danas toliko važno, jer danas smo toliko upućeni na telefone i računare, svi smo malo više u tom virtuelnom svetu, a naša deca rastu pored nas, pa sam htela da pokažem koliko je važno razgovarati sa decom, biti sa njima prisutan, ne samo fizički, nego na svaki način. Te knjige će za dvije nedelje izaći iz štampe, a već krajem decembra u Beogradu će biti njihova velika promocija – rekla je Damjanovićeva.

Ona je istakla da su njene knjige potpuno tematski različite.

– Ja sam inače izbeglica, rođena u Prištini, tamo živela do svoje 28 godine, a onda me je rat odveo u Pirot gde ljudi govore na jedan specifičan način i onda sam slušajući njih kako govore, čak i moje kolege na televiziji, pokušala da ih zamolim da govorimo standardnim književnim jezikom, pa sam tako i napravila „Mučenje jezika“ po principu „nije nego“. Radila sam i kao novinar informative, ali sam se bavila i zdravim životom i radila priloge za televiziju i o tome pa sam napravila knjigu „Natura sanat“ – priroda leči, tako da mogu da kažem da ja radim uvek nešto drugačije, ne postoji tu nešto što je neka veza, ima tu mene, ali uvek je to ono čime se u tom trenutku najviše bavim – napomenula je Damjanovićeva.

Damjanovićeva je iz Prištine stigla u Pirot gde je živela devet godina, a potom se preselila u Beograd gde sa porodicom živi već osam godina, ali, kako kaže, ima utisak da možda neće tu i ostati.

– Znate, kada vas jednom iščupaju iz vašeg zavičaja, onda vam više nije važno gde ste. Moj sin je završio dva fakulteta ove godine u Americi, hemiju i matematiku, i možda odemo za njim. Ako išta može da bude dobro u tome što sam izbeglica, onda je to da naučite da budete građanin sveta – istakla je Damjanovićeva.

Radosav Perić, predsjednik zvorničke „Prosvjete“, rekao je da je u ovim teškim vremenima potrebno da se družimo, da razgovaramo i da je to najljepše uraditi uz knjigu.

– Knjige nas uče, daju nam duhovnost. Sada imamo priliku da u našem gradu gostuje književnica Brankica Damjanović, rodom sa Kosova i Metohije, koja je dugo godina radila kao novinar na TV Priština i TV Beograd i objavila pet knjiga koje želi da predstavi u našem gradu. Kroz Zvornik su prošli mnogi književnici, a škola „Sveti Sava“ nudi divan ambijent za promocije i književne večeri koje doprinose da se produhovimo i da sačuvamo sve ono što je dobro i plemenito u nama – zaključio je Perić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se