18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zagreb uništio dokaze o zločinima ministra Krstičevića

Tužilaštvo BiH godinama bezuspješno pokušava da od vlasti u Zagrebu dobije dokumente koji pokazuju da je ratni komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske Damir Krstičević, po naređenju hrvatskog vojnog i političkog vrha, naložio granatiranje civilnih ciljeva i ubistva zarobljenih srpskih civila i vojnika u Mrkonjiću i ostalih 12 zapadnokrajiških opština u kojima su hrvatske jedinice 1995. godine počinile brojne zločine, piše “Euroblic”.

Prema izvorima ovog lista, od završetka rata do danas Hrvati su sakrili i uništili najveći broj dokaza koji nedvosmisleno pokazuju da je tadašnji zvanični Zagreb odgovoran za ubistva 1.644 i protjerivanje više od 120.000 Srba iz zapadnog dijela BiH.

“Kao komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, Krstičević je bio među prvima koji su ušli u Mrkonjić, a nakon njegovog odlaska ostao je spaljen grad i nađena masovna grobnica sa tijelima 181 žrtve. Nijedan dokument ili pisanu naredbu Hrvatske vosjke iz tog perioda Zagreb nije želio da proslijedi Tužilaštvu BiH, uprkos važećem Protokolu o saradnji tužilaštva dvije zemlje”, navode sagovornici “Euroblica”.

Da su hrvatske vlasti namjerno uništile brojne dokaze o direktnoj umiješanosti svih političkih i vojnih funkcionera u zločine nad Srbima u BiH nedavno je potvrdio i general Hrvatske vojske u penziji Ljubo Ćesić Rojs, čije ime je takođe na spisku od 16 generala Hrvatske vojske i HVO protiv kojih je MUP Republike Srpske još 2006. godine podnio krivičnu prijavu zbog ratnih zločina.

List navodi da je Rojs jednoj hrvatskoj televiziji priznao da je lično, postupajući po naređenju nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Gojka Šuška, zapalio na desetine hiljada dokumenata koji se odnose na akcije Hrvatske vojske u zapadnom dijelu BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić nazvao je “monstruoznom” nedavnu izjavu aktuelnog hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića da je ponosan na svoje učešće u ratu u BiH, te da bi, kako je rekao, sve to isto ponovio.

“To je stravična poruka. Najstrašnije je to da osoba koja je osumnjičena za najteže ratne zločine nad građanima ove zemlje uz najveće počasti prima ministar odbrane BiH”, rekao je Kojić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se