8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Škola u Roćeviću obilježila 50 godina rada

Izložbom školskih fotografija, učeničkom priredbom, predstavljanjem ručnih radova učenika i Sajmom zdrave hrane danas je u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Roćeviću obilježeno 50 godina rada ove ustanove.

Direktorica škole Dragica Tubić, rekla je da su se od 1966. godine, kada je škola otvorena, svi zaposleni stalno trudili da unapređuju svoj rad.

– Nadam se da se taj naš trud i rad vidi i kroz naših 50 generacija koje smo izveli, po dobrim ljudima u čijem smo razvoju i vaspitanju učestvovali, koji su stvorili svoje porodice i čija djeca danas pohađaju našu školu. Među njima ima i doktora nauka, inžinjera, profesora i to nam je velika čast – rekla je Tubićeva.

Ona je istakla da je škola na početku radila u mnogo skromnijim uslovima u odnosu na danas.

– Smatramo da može bolje, ali ne možemo i da ne budemo zadovoljni. Kroz razne projekte i u saradnji sa resornim ministarstvom i našom Gradskom upravom trudimo se da obezbijedimo što je moguće bolje uslove za naše učenike i zaposlene. Najnovije što je urađeno jeste da smo ove godine uspjeli da u saradnji sa Gradskom upravom uvedemo centralno grijanje u Kiseljaku – rekla je Tubićeva koja je dodala i da je, između ostalog, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture opremljeno pet učionica gdje je učenicima omogućeno da prate savremene trendove u nastavi.

U okviru današnje priredbe nastupili su hor, orkestar, te folklorna i dramska sekcija škole. Otvorena je i izložba pod nazivom „Istorija škole kroz fotografiju“ na kojoj su izložene fotografije svih 50 generacija koje su pohađale školu u Roćeviću. Sajam zdrave hrane pripremili su roditelji učenika škole, ručne radove učenici, a povodom velikog jubileja danas je izašao i List učenika „Pčelica“.

Svakako, najveću pažnju izazvala je Izložba fotografija, prije svega kod nekadašnjih učenika, koji su sa velikim uzbuđenjem evocirali uspomene iz školskih dana. Jedan od učenika škole u Roćeviću bio je i aktuelni gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović. Prisustvujući obilježavanju značajnog jubileja, on je rekao da je najljepših osam godina svog obrazovanja proveo baš u ovoj školi.

– Čestitam na jubileju svima, sadašnjem rukovodstvu i zaposlenima i svim generacijama koje su ovdje sticale i stiču svoje osnovno obrazovanje. Ova škola je dala mnogo sjajnih ljudi, jer đaci budu manje ili više dobri, ali ovo podneblje, ova osnovna škola dala je mnogo divnih ljudi, dobrih stručnjaka u poslu kojim se bave – istakao je Stevanović.

On je podsjetio da je u zadnjih nekoliko godina u školi u Roćeviću uvedeno centralno grijanje i urađena je kompletna rekonstrukcija krova.

– U naredne dvije godine mi ćemo obezbijediti sredstva da se promijeni kompletna fasadna i unutrašnja stolarija i da se uradi kompletna spoljna fasada sa termoizolacijom. To je i nastavak naše politike obnove objekata za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje – rekao je Stevanović.

Ljubinko Đokić je bio učenik prve generacije škole u Roćeviću.

– Ako posmatram sa vremenske distance kada sam ja završio osmi razred, a to je bilo 1969. godine, i danas, velika je razlika. Mi tada nismo imali ni fiskulturnu salu, ni uređeno dvorište, čak ni vodu, nego je ona donošena u kanisterima. Ovdje se vidi da Gradska uprava ima jedan odgovoran odnos prema obrazovanju i da je obrazovanje prioritet, da ulaže u materijalnu osnovu škola, da popravlja uslove za rad i učenika i nastavnika, na čemu im se i ja zahvaljujem kao bivši učenik ove škole. Nama koji smo nekada bili ovdje učenici i danas kada se vratimo, na neki način pomiješana su osjećanja, s jedne strane vidi se da je to jedan napredak, a s druge strane vidi se da smo i mi pomalo ostarili – rekao je Đokić koji živi u Loznici gdje radi na funkciji pomoćnika gradonačelnika grada Loznica.

Školu u Roćeviću, pored aktuelnog gradonačelnika Stevanovića, pohađala su još tri načelnika tada opštine Zvornik i to Dragica Lazić, Milorad Đokić i Stevo Savić.

Škola „Vuk Karadžić“ u Roćeviću ima dva područna odjeljenja Kiseljak i Branjevo i danas broji 520 učenika, te 44 učitelja i nastavnika i 16 ostalih radnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se