4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Pozorišnom predstavom prikazano književno djelo Petra Kočića

ZVORNIK – Učenici Tehničkog školskog centra iz Zvornika izveli su sinoć u Domu omladine predstavu „Znam ja, narode moj“, kojom su se prijavili na konkurs za izbor najbolje pozorišne prestave u Republici Srpskoj pod nazivom „Petar Kočić na školskoj pozornici“.

Konkurs je raspisalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ Republike Srpske, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, povodom stotinu godina od smrti književnika Petra Kočića.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ grada Zvornika Rade Perić rekao je da su se učenici zvorničkog Tehničkog školskog centra prijavili na konkurs „Prosvjete“ sa ovom pozorišnom predstavom, dodavši da je cijeli tok predstave sniman, nakon čega će biti dostavljen „Prosvjetinom“ žiriju u Banjaluku na ocjenu.

„Kočić je jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, koji je zaslužan za očuvanje srpskog jezika i pisma i zato se u njegovu čast i zahvalnost i obilježava sjećanje na Petra Kočića“, rekao je Parić i istakao da je cilj ovog projekta da se sačuva od zaborava sve ono što je u književnom izrazu ostavio Petar Kočić.

Scenarista predstave „Znam ja, narode moj“ Miloš Varda pojasnio je da se radi o predstavi čiji je osnov ukupno književno i životno djelo Petra Kočića.

„Pokušali smo koliko je to moguće, ali ne znam da li smo uspjeli, da to ne bude klasična predstava, nego šetnja kroz kočićevo djelo, uključujući monologe, pjesme, drame i druge oblike bogatog književnog opusa ovog pisca“, rekao je Varda i dodao da je u projekat uključeno dvadesetak učenika.

Podsjetivši da će materijal sa večerašnje predstave biti dostavljen u „Prosvjeti“ u Banjaluku, Varda je rekao da za sada niko od učesnika predstve ne razmišlja o nagradi, nego samo o kvalitetnom izvođenju i dočaravanja Kočićevog djela.

„Ne bi nam smetalo neko priznanje da znamo da smo uradili nešto korisno“, rekao je Varda, koji je i profesor ovog škoslkog centra.

On je podsjetio da će predstava biti ponovo izvedena 15. decembra u Banjaluci, kada će žiri proglasiti pobjednika i završiti ovaj projekat.

Direktor Tehničkog školskog centra Goran Grujić rekao da Aktiv profesora srpskoj jezika, koji je inicirao ovu predstavu, zajedno sa učenicima-talentovanim glumcima ove škole već neko vrijeme aktivno i maljivo radi na pripremi ovog velikog projekta.

„Nije mala stvar praviti namjensku predstavu i na pravi način obilježiti vijek od smrti jednog od najvećih srpskih pisaca“, rekao je Grujić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se