-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Počela realizacija Programa upozoravanja na opasnosti od mina

ZVORNIK – U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Čelopeku danas je počela realizacija Programa upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republike Srpske kojim će biti obuhvaćeno 400 učenika šestog, sedmog i osmog razreda ove škole i njenih područnih škola.

Snežana Kovač, koordinator za Program upozoravanja na opasnosti od mina CKRS, podsjetila je da republički Crveni krst od 1997. godine uz podršku Međunarodnog komiteta provodi Program upozoravanja na opasnosti od mina, posebno u ugroženim zajednicama.

– CKRS od prošle godine realizuje ovaj Program na području grada Zvornik. Ove godine smo u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ Čelopek gdje će biti sprovedena edukacija učenika kroz predavanja i prezentacije. Takođe, biće postavljena tri bilborda sa kartama minske situcije u cilju informisanja stanovništva o postojanju problema mina, odosno o ugroženom području – rekla je Kovač.

Dejan Galić, vođa Tima CKRS za upozoravanje na opasnosti od mina, u čijem su sastavu i Cvijetin Maksimović i Nada Jovanović iz Srebrenice, rekao je da je cilj ovog Programa podizanje svijesti učenika o postojanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području lokalne zajednice.

– Prilikom ovih predavanja i prezentacija djeci ćemo skrenuti pažnju i na to kako treba da se ponašaju u slučaju da dođu u kontakt sa sredstvom koje izgledom podsjeća na minsko eksplozivno sredstvo zaostalo iz rata. Iz tog razloga u okviru edukacija biće prikazan i jako poučan film. Pored edukacija biće postavljeni i bilbordi i to u mjesnoj zajednici Drinjača, potom u Kamenici, zaseok Miloševići i treći na putu za Liplje i Snagovo u rejonu kamenoloma, koji detaljno prikazuju minsku situaciju za dio teritorije gdje se nalaze.

Danas je održana prva edukacija u područnoj školi u Petkovcima, a potom će se raditi intenzivno svaki dan i u ostalim područnim, te centralnoj školi do 2. decembra, kada je predviđeno da Program bude završen.

Prošle godine Program upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republike Srpske sproveden je u područnoj školi Osnovne škole „Sveti Sava“ na Kula Gradu. Takođe su postavljena tri bilborda i obnovljena je trajna minska ograda na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u dužini od 1.055 metara

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se