23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježene 24 godine od ubistva 126 srpskih boraca

ZVORNIK – Polaganjem vijenaca, pomenom i paljenjem svijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika obilježene su danas 24 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske, koje su 6. novembra 1992. godine na Glođanskom brdu poubijali pripadnici ondašnje Armije BiH.

Pomen je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić sa sveštenstvom.

Pomenu su prisustvovali porodice poginulih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Džajić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mirko Lazić, predstavnici grada Zvornika, te boračkih organizacija iz Zvornika, Šekovića i Srebrenice, kao i učenici zvorničkih srednjoškolskih ustanova.

Lazić je rekao da za 126 nevino ubijenih srpskih žrtava na Glođanskom brdu još niko nije odgovarao.

„Iluzorno je govoriti više o tome, ali se nadamo da će jednog dana svijest proraditi i da dođe do toga da oni koji su počinili zločine na Glođanskom brdu odgovraju“, rekao je Lazić.

On je naglasio da Tužilaštvo BiH ne rješava ni Glođansko brdo kao ni druga stratišta na kojima je stradao srpski narod i da, to je očigledno, radi protiv Srpskog naroda uopšte.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Zvornika Miodrad Pavlović rekao je da je Glođansko brdo najveće stradanje srpskog naroda na ovim prostorima.

„Ovaj i drugi spomenici nisu samo spomenici palim borcima Vojske Republike Srpske, oni su temelji Republike Srpske“, rekao je Pavlović.

Pavlović je dodao da je od 126 boraca na Glođanskom brdu, bez borbe odmah ubijen 71 borac, dok ih je 55 zarobljeno i danima mučeno, te da od njih niko nije preživio.

Podsjećajući da niko još nije odgovarao za ovaj stravičan zločin, Pavlović je rekao da se nada da će proraditi griža savjesti i da će neko od učesnika sa bošnjačke strane, koji su bili komšije, škoslki drugovi, priznati nezapamćen zločin na Glođankom brdu koji se dogodio rano ujutru 6. novembra 1992. godine.

Predstavnik Udruženja palih boraca „Naslijeđe“ Aleksandar Mijatović rekao je da Glođansko brdo predstavlja simbol stradanja srpskog naroda, dok Spomenik podignut na mjestu stradanja ukazuje na žrtvu koju su naši očevi podnijeli za borbu i opstanak Republike Srpske.

„Došli smo tu i položili vijence da se ne zaboravi njihova junačka žrtva“, rekao je Mijatović i podsjetio da je tu i njegov otac stradao.

Poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta je postavljana Spomen ploča sa natpisom: „Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske“, ali su ih, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica porazbijala. Prošle godine, 6. novembra, podignut je i osvještan novi spomenik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se