10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Nije bilo vatre pri padu – šta to govori istrazi?

I dalje nisu poznati tačni uzroci pada aviona kompanije Lamia koji je iz Brazila u Kolumbiju trebalo da preveze ekspediciju brazilskog fudbalskog kluba.

U tragediji koja se dogodila u noći između ponedjeljka i utorka stradala je 71 osoba, uglavnom fudbalera Šapikoensea i novinara koji su ih pratili, a šestoro je preživjelo.

Avion je pao nedaleko od grada Medeljina, potpuno se raspao, a istražni tim utvrđuje da li je uzrok pada nedostatak goriva ili neki tehnički problem.

Kako piše CNN, činjenica da na olupini nema tragova vatre upućuju na to da su motori letjelice ostali bez dovoda goriva, zbog čega su prestali da rade.

“To može da bude prouzrokovano mnogim razlozima, uključujući curenje ili zaleđivanje goriva, ali i otkazivanje pumpi i instrumenata koji pokazuju nivo goriva. Ne treba isključiti mogućnost greške posade“, piše CNN.

Dodaje se da je uprkos riječima direktora kolumbijske Civilne avijacije Alfreda Bokanegre da preliminarna istraga pokazuje da je uzrok pada “elektronski problem“, nemoguće odbaciti scenario po kom je avion ostao bez goriva.

Bokanegra je dodao i da istragom treba utvrditi da li je bilo dovoljno goriva u rezervoarima, a ako nije, kako je to moglo da se desi na nešto više od pet kilometara od aerodroma.

Na fotografijama olupine se vidi da metal nije ugljenisan i da nije bilo vatre, a stručnjaci navode da je to srećna okolnost u nesreći jer su zbog toga pojedini putnici preživeli tragediju.

CNN piše i da takav oblik olupine navodi na neke ranije slučajeve kada su se avioni rušili jer su ostajali sa veoma malo ili bez goriva i citira riječi eksperta za vazdušnu bezbjednost Granta Brofija koji kaže da je nedostatak goriva veoma, veoma rijetka pojava u civilnoj avijaciji.

Prema podacima “Flajradara24“, avion se nalazio na visini od oko 20.000 fita prije nego što je počeo da pada, a istovremeno je iz posade aktiviran bezbjednosni alarm i prijavljen je problem sa elektronskim sistemom u avionu.

Prve izjave preživjelih u padu aviona u Kolumbiji

Iz Kolumbije su stigle i prve izjave preživjelih nakon pada aviona na putu iz Bolivije ka aerodromu u Medeljinu u kojem su bili i fudbaleri brazilskog fudbalskog tima Chapecoense.

“Svjetla su se ugasila i ne sjećam se ničega”, kazala je stjuardesa aviokompanije Lamia, Ximena Suarez koja je preživjela pad aviona u kojem je život izgubila 71 osoba, a šest ih je preživjelo.

Izjavu je dao i mehaničar aviona Erwin Tumiriri.

“Preživio sam zbog toga što sam slijedio protokole sigurnosti. Prije nego se sve desilo, mnogi su ustali sa svojih sjedišta i počeli vikati. Uzeo sam torbu, stavio je između nogu i zauzeo fetus položaj koja se preporučuje u ovakvim situacijama”, kazao je on.

Osim njih dvoje preživjeli su i fudbaleri Alan Ruschel, Jackson Follman i Helio Neto kao i novinar Rafael Valmorbida Henzel.

Ekipa Chapecoensea trebala je u četvrtak odigrati finalnu utakmicu južnoameričkog kupa u Medeljinu protiv Atletico Nacionala.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se