20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Krivični zakon RS uskoro pred Vladom

BANJALUKA – Vlada RS će do sredine narednog mjeseca usvojiti nacrt novog krivičnog zakona RS, čime će ispuniti uslove u nadležnosti RS koje od BiH traže Grupa za finansijske akcije (FATF) i Manival, a koje se odnose na mjere sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, potvrdio je Anton Kasipović, ministar pravde RS.On je nakon razgovora sa Draganom Mektićem, ministrom bezbjednosti BiH i šefom Akcionog tima za ispunjavanje preporuka, rekao da bi usvajanje tog zakona na Vladi RS trebalo da bude dovoljan znak da je RS ozbiljna da problem bude riješen. Pojasnio je da će nakon toga zakon ići u redovnu skupštinsku proceduru.

Kasipović je rekao i da će biti usvojen registar nevladinih organizacija u BiH, što je takođe dio preporuka, ali na način da nadležnosti RS ne budu ugrožene.

Mektić je rekao da je predloženi zakon dobar jer ispunjava sve uslove, te je dodao da je optimista da će problem biti riješen prije kraja godine, do kada je krajnji rok za usvajanje preporuka. Istakao je da je prvi Akcioni plan za ispunjavanje preporuka bio usvojen 2009. godine i da činjenica da se time još bavimo pokazuje neodgovornost BiH prema građanima i preduzećima, koji trpe posljedice činjenice da je BiH na evropskim listama kao neko ko ne ispunjava uslove.

„Vrlo smo blizu ispunjavanju uslova i šteta bi bilo da na samom kraju ne uspijemo da završimo taj posao i tako dovedemo sve institucije, građane i kompanije u vrlo tešku situaciju ako ne ispunimo uslove do kraja kalendarske godine“, rekao je Mektić.

Kasipović je opovrgao informaciju Udruženja banaka BiH o tome da se BiH nalazi na crnoj listi EU, rekavši da je ta informacija izazvala nemir kod građana, ali da ona nije tačna, već da je jedino tačno da će BiH i njeni entiteti usvojiti zakonske propise kojima će to biti spriječeno.

Podsjećamo, „Nezavisne“ su prve u julu ove godine pisale da će Evropska komisija u sklopu mjera za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i izbjegavanja plaćanja poreza BiH i zvanično staviti na listu zemalja s rizičnim i nedovoljno transparentnim procedurama finansijskih transakcija, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se