15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Haradinajev klan švercuje oružje kroz Srbiju

Nekadašnji komandant terorističke albanske OVK Ramuš Haradinaj vodi jedan od najjačih kriminalih klanova na Kosovu, a za šverc oružja sa Zapada na razna ratišta godinama koristi put kroz Srbiju i srpske građane koje „debelo“ plaća, piše „Blic“.

U tekstu se dodaje da se šverc odvija Dunavom, u Srbiji se sa brodova oružje pretovara u kamione za transport pijeska i ide na Kosovo, odakle kreće i završava na raznim ratištima i kod islamista.

„Prošlog petka kroz Srbiju je prošao nelagalni tovar oružja koje švercuje klan Ramuša Haradinaja, ratnog zločinca sa Kosova“, navodi list, pozivajući se na srpske bezbjednosne službe.

Prema istom izvoru, tovar sa 1.200 komada kratkih automatskih pušaka, „zbrojovki“ i mnogobrojnog lakog naoružanja, krenuo je brodom iz njemačkog Bamberga prošle nedjelje na brodu „Lađar“, gdje je oružje bilo smješteno u nepromočive plastične torbe i vezano za korito broda.

Oružje je prošlo kanalom Rajna-Majna-Dunav, potom preko Slovačke, Mađarske, Hrvatske, da bi u Srbiji brod pristao kod Sremske Mitrovice, gdje je brod izdignut, voda ispuštena, a tovar obezbijeđen i prebačen u kamion jednog srpskog auto-prevoznika koji služi za transport pijeska i tako prebačeno na Kosovo.

Organizator ove grupe je Ramuš Haradinaj, bivši premijer samoproglašenog Kosova, klan operativno vodi njegov brat Daut Haradinaj, koji je na crnoj listi američkog Stejt departmenta, a operativni podaci SAD braću Haradinaj povezuju sa organizovanjem terorističkih grupa koje su izvele napad u Kumanovu.

„Ostali ključni igrači ovog klana su Đuk Nikolaj Dukađini i Ljuljzim Beriša. Upravo su njih dvojica sa Dautom Haradinajem boravili u Novom Sadu prošle nedelje, gde su isplatili Srbe kojim im pomažu i dogovorili sledeće isporuke. Ovaj kanal fukcioniše godinama“, naveo je izvor lista.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević je rekao za „Blic“ da oružje namijenjeno `Islamskoj državi`, koje se koristi na Bliskom istoku, mora prilikom transporta da zaobilazi NATO zone, ali i ruske obavještajne službe.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se