1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Gradonačelnik uručio rješenja o sufinansiranju troškova vantjelesne oplodnje za četiri bračna para

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović uručio je danas za četiri bračna para sa problemom steriliteta rješenja za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje za šta će iz budžeta Grada Zvornik biti izdvojeno 20.000 KM.

Stevanović je istakao da je od 2011. godine od kako se izdvajaju sredstva za ovu namjenu rođeno pet beba, dodavši da je to najveći rezultat koji jedna lokalna zajednica i jedan gradonačelnik može napraviti kad je u pitanju novo rađanje.

– Ja želim našim sugrađanima kojima smo danas uručili rješenja mnogo uspjeha u nastojanjima da se ostvare kao roditelji i svima onima koji imaju isti ili slični problem poručujem da nastave svoju borbu. Od 2011. godine za ovu namjenu izdvojili smo 130.000 KM, a sredstva uvijek dobiju svi parovi koji konkurišu, a ispune predviđene uslove koji nisu strogi. Mi smo u okviru naše pronatalitetne politike u zadnjih nekoliko godina napravili mnogo. Godišnja izdvajanja su oko 100.000 KM i to pored sufinansiranja troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, imamo jednokratna novčana davanja za sve majke koje rode prvo i drugo dijete, a koje su nezaposlene, kao i za svako treće i četvrto dijete. Takođe, pomogla nam je i Vlada Republike Srpske izdvajajući sredstva za rekonstrukciju zvorničkog porodilišta – rekao je Stevanović.

Nikolina Oro, predsjednica zvorničkog Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“, rekla je da je ovako izdvojen novac najbolje ulaganje za našu budućnost.

– Smatram da je to najbolje uložen novac, jer je to ulaganje u natalitet i našu djecu koja nam nedostaju. Želja za roditeljstvom je najveća želja koja se ne može mjeriti ni sa čim drugim, to je nešto za šta mi svi živimo i trudimo se da ostvarimo. Do sada je rođeno pet beba, četiri djevojčice i jedan dječak, a dosta parova je u procesu vantjelesne oplodnje, bez obzira što su novac dobili prethodnih godina, jer se procedura ne može obaviti dok svi medicinski nalazi ne budu urađeni i sve „kockice“ se ne slože. Najveću zahvalnost moramo da izrazimo našoj Gradskoj upravi koja se svim silama trudi da nam pomogne u rješavanju ovog problema i koja je jedina u Republici Srpskoj koja izdvaja 5.000 KM po proceduri za jedan bračni par – rekla je Oro dodavši da Udruženje do sada ima ukupno 39 rođenih beba iz vantjelesne oplodnje i uopšte liječenjem steriliteta.

Miletu Bašić i njegovoj supruzi danas je uručeno rješenje. On se zahvalio Gradskoj upravi i gradonačelniku Stevanoviću što su našli načina da pomognu ljudima koji imaju problem ove vrste.

– Pozvao bih i sve druge bračne parove sa sličnim problemom da se ne predaju, nego da uzmu aktivniji pristup, jer se ništa samo od sebe ne rješava – rekao je Bašić dodavši da on i njegova supruga šest godina pokušavaju da se ostvare kao roditelji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se