13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Evropski parlament traži akciju protiv ruskih medija, žestok odgovor Moskve

Neobavezujućom rezolucijom, Evropski parlament pozvao EU da se „suprotstavi ruskom informativnom ratu“. „Raša tudej“ i „Sputnjik“ navedeni su kao „najopasnija oruđa ruske propagande“. Putin: EU pokušava da utiša alternativne glasove. Zaharova: Ovo je informacioni zločin.

Poslanici Evropskog parlamenta su naveli da bi za suprotstavljanje kampanji protiv EU, koja ima za cilj izobličavanje istine, podsticanje straha i podjela u EU, trebalo ojačati radnu grupu za „strateške komunikacije“ i investirati u podizanje svijesti, internet i lokalne medije, kao i u istraživačko novinarstvo.

Tu rezoluciju podržala su 304 poslanika Evropskog parlamenta, 179 je bilo protiv, a 208 se uzdržalo od glasanja.

„Ruska vlada koristi široki opseg oruđa i instrumenata, kao što su… višejezične televizijske stanice (Raša tudej), pseudonovinske agencije i multimedijalni servisi (na primjer, Sputnjik), društveni mreže i internet botovi da se ospore demokratske vrednosti, podeli Evropa, pojača podrška kod kuće i stvori percepcija propalih država u istočnom susjedstvu EU“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Nedugo poslije glasanja, usledile su snažne reakcije iz Moskve, pa je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da EU „pokušava da uči Rusiju demokratiji“.

Predstavnica za medije ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rezoluciju Evropskog parlamenta nazvala je „informacionim zločinom“.

„Ovo je zločin budući da su skrenuli pažnju svjetske javnosti sa stvarnih prijetnji, kao što su terorizam, ekstremisti i ksenofobija“, rekla je Zaharova, prenosi agencija Tas.

„Svjedoci smo izvjesne, ali očigledne, degradacije shvatanja demokratije na Zapadu, u ovom slučaju u Evropskom parlamentu“, rekao je Putin.

Glasanje u Evropskom parlamentu uslijedilo je nedugo pošto su demokrate u Americi optužile Rusiju da se miješa u predsjedničke izbore. I njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi Moskva, „sajber napadima i dezinformacijama“, mogla pokušati da utiče na izbore u Njemačkoj naredne godine, podsjeća Dojče vele.

Izvjestiteljka Ana Fortiga je navela da su poslije ruske „aneksije Krima i agresije u istočnim dijelovima Ukrajine, mnoge zemlje postale svjesne dezinformacija i manipulacija“ iz Rusije.

U rezoluciji se navodi da „Kremlj finansira političke partije i druge organizacije u EU“ i izražava žaljenje zbog podrške Moskve ekstremno desničarskim partijama i populističkim pokretima.

Protiv te rezolucije glasno su negodovali poslanici iz stranaka krajnje ljevice, upozoravajući na opasnost od ograničavanja slobode medija i povratka „makartizma“, aludirajući na „lov na vještice“ koji je pod maskom borbe protiv komunizma u Americi pedesetih godina prošlog vijeka vodio republikanski senator Džozef Makarti, javlja RTS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se