23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvornik domaćin 16. Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske

ZVORNIK – U Zvorniku će od 15. do 18. oktobra biti održan 16. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske u okviru kojeg će Zvorničani imati priliku da vide sedam predstava. Festival je takmičarskog karaktera, a tri predstave moći će pogledati i Milićani.

Organizatori Festivala su Dom omladine Zvornik i „Dis Teatar“ iz Banjaluke, pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a prijatelji Gradska uprava Zvornik i Kompanija „Boksit“ Milići.

U subotu, 15.oktobra, u 20:00 sati Festival će biti svečano otvoren, nakon čega će Dramska scena Srpskog prosvjetno kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Prnjavora izvesti neverbalnu predstavu „Umreži me nježno“ za koju scenario i režiju potpisuje Brankica Radonjić.
U nedelju, 16. oktobra, na repertoaru su četiri predstave i to u 11:00 sati Dom kulture „Miro Pejović“, Amatersko pozorište iz Kotor Varoši izvešće predstavu za djecu „Uspavana ljepotica“ scenariste i reditelja Velide Popović. U 16:00 sati „Dis – Pozorište mladih“ iz Banjaluke izvešće neverbalnu predstavu „Granice“, autorskog tima u sastavu Miroslav Sinkić, Slaviša Borojević i Svetozar Babić i u režiji Novice Bogdanović. Istog dana u 18:00 sati „Banjalučko studentsko pozorište“ izvešće predstavu „Prljavi veš“ po tekstu Bogoljuba Đorđovića i u režiji Aleksandra Pejakovića. U 20:00 sati
Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ iz Kostajnice Dramski studio „M.A.S.K.E. odigraće predstavu „Aplauz Molim“ autora, reditelja i dramaturga Siniše Tešanović. Trećeg dana festivala, u ponedeljak, u 12:00 sati Dramska sekcija Gimnazije i Gradsko pozorište Mrkonjić Grad prikazaće „Igre u pijesku“ autora Mihala Valčak i u režiji Dubravke Nikolić. Posljednjeg dana u 13:00 sati biće odigran „Pesnik za pesnika“ autorski projekat Ivana Perković.

Direktor Doma omladine Đorđe Deurić saopštio je da će predstave ocjenjivati žiri u sastavu Ivan Perković, diplomirani glumac, Saša Ikanović, diplomirani audio vizuelni umjetnik i Mira Bošnjak, profesorica Ruskog jezika.

– Dom omladine Zvornik je u prethodnom periodu realizovao nekoliko premijera i vjerovatno je i to doprinelo da nama bude ukazana čast da ove godine budemo domaćini ovog festivala Ovo je divna prilika i da podignemo nivo pozorišnog života u Zvorniku i pozivam sve ljubitelje pozorišta i one koji to žele da postanu, da dođu u Dom omladine i proprate repertoar koji im nudi Festival omladinskih pozorišta. Tokom četiri dana biće upriličeno deset izvođenja predstava u dva grada, Zvorniku i Milićima, s tim da će takmičarski dio biti izveden u Zvorniku. Predstave će biti odigrane na sceni Doma omladine Zvornik, dok će jedna biti odigrana u diskoteci Sparta jer njen sadržaj zahtijeva takav ambijent – rekao je Deurić.

On je podsjetio da Festival „putuje“ po Republici Srpskoj, kao i da je Zvornik bio domaćin i 2010. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se