23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Volan i kočnice najčešće izdaju

BANJALUKA – Neispravna svjetlosna signalizacija, kočioni i sistem upravljanja glavne su boljke automobila u RS, pokazali su to tehnički pregledi vozila.

Član Upravnog odbora Asocijacije tehničkih pregleda RS Ilija Šerbedžija kaže da su se u manjem broju slučajeva pregledanih automobila neispravnom pokazali karoserija i amortizeri. Dodaje da je procenat neispravnih vozila na tehničkim pregledima značajno smanjen u posljednjih nekoliko godina.

– S obzirom na to da je prosječna starost vozila u Srpskoj oko 16,5 godina, procenat vozila od 18 do 22 odsto koja „padaju“ na tehničkom pregledu nije prevelik – rekao je Šerbedžija i pojasnio da vlasnik, čije vozilo ne dobije zeleno svjetlo na pregledu, ima rok sedam dana da otkloni kvarove.

U Auto-moto savezu (AMS) RS ističu da posljednjih nekoliko godina redovno sprovode akciju „Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite“, koja ima cilj da poveća stepen bezbjednosti saobraćaja na putevima RS te smanji broj saobraćajnih nesreća.

– Akciju smo ove godine sprovodili od 15. juna do 27. jula na 19 lokacija u RS i tom prilikom je pregledalo 479 vozila, od kojih je 154 bilo neispravno – kaže portparol AMS RS Perica Pećanac.

Dodaje da je analiza pokazala da najstarije automobile voze Vlaseničani, starosti od čak 20,6 godina. Po starosti automobila slijede Prnjavor, Laktaši i Višegrad.

– Od pregledana 22 vozila u Vlasenici, čak 12 je bilo neispravno. U Laktašima je od 29 pregledanih vozila kvar imalo 13 – rekao je Pećanac.

Ilija Šerbedžija je istakao da problem predstavlja što pojedine tehničke stanice prilikom registracije vozačima progledaju kroz prste, zbog čega ulicama saobraćaju neispravni automobili.

– Dešava se da stanice u saradnji sa osiguravajućim kućama izdaju potvrde o ispravnosti vozila, a da i ne obave tehnički pregled. Toga je sve manje, ali se sporadično dešava zbog prevelike konkurencije – rekao je Šerbedžija.

Kazne

Vozači u Republici Srpskoj, koji voze neispravan automobil, plaćaju kaznu između 40 i 100 KM, u zavisnosti od stepena neispravnosti. Oni koji „iskeširaju“ 100 maraka, dobijaju i jedan kazneni bod, dok su stanice tehničkog pregleda koje propisano ne pregledaju vozila dužne da plate kaznu od 500 KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se