5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Vikiliks: Teroriste povezao urednik portala iz BiH

Portal „Veterans tudej“ objavio je članak u kom navodi da je državljanin BiH Ezher Beganović glavna veza za terorističke napade u Parizu i Briselu.

Pozivajući se na informacije sa „Vikiliksa“, američki portal tvrdi da je Beganović od ranije poznat kao dio terorističke grupe koja je u BiH učestvovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce i povratnike.

„Veterans tudej“ ističe da je Beganović jedan od administratora islamističkog portala SAF koji uređuje sa još nekoliko portala u BiH sličnog sadržaja, te jedan od glavnih pripadnika vjerske ekstremne grupe koji, koristeći društvene mreže i virtuelni prostor, privlači ekstremne i radikalne grupe. Američki portal napominje da je SAF ranije negirao povezanost sa terorističkom organizacijom „Islamska država“.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, kaže za „Večernje novosti“ da je Ezher Beganović bio u ratu u BiH član ozloglašenog odreda „El mudžahedin“ i to od samog osnivanja odreda smrti, a koji je poznat po stravičnim zločinima nad Srbima na području Vozuće.

„Beganović je u prošlosti istraživan od strane bezbjednjaka u BiH, ali nikada nije optužen. Istraživala se njegova umiješanost u napade na Hrvate u Srednjoj Bosni, nakon završetka rata. U posljednjih par godina nalazi se na čelu portala SAF, koji ima internet i štampano izdanje. Na ovom portalu se mogu pročitati razne radikalne poruke, iako oni nemušto negiraju da imaju veze sa radikalnim islamom“, kaže Galijašević.

Prema njegovim riječima, Beganović definitivno ima jake veze u BiH kada u su u pitanju radikalni islamisti, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se