15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Umjesto slavlja, dobojski SDS sprema “sječu” kadrova

Pobjeda SDS-ovog kandidata Obrena Petrovića nad SNSD-ovim Miloradom Živkovićem od 4.579 glasova razlike nije zadovoljila SDS-ove apetite, pa je u ovoj stranci izostala slavljenička euforija, a zbog neočekivano male razlike između dva kandidata za gradonačelnika u ovoj stranci je navodno opsadno stanje.

Prema nepotvrđenim rezultatima, Petrović je osvojio 19.356 glasova, dok je Živković dobio povjerenje 14.962 Dobojlija, i do sada se od svih SNSD-ovih kandidata najviše približio Petroviću, koji je na toj funkciji 14 godina.

Očekivali smo mnogo više glasova za gradonačelnika, navodi Boris Jerinić, član SDS-ovog Izbornog štaba, jer protivkandidat iz SNSD-a “ništa nije donio, niti uradio u gradu Doboju”.

“Analize su tek pred nama, mi ćemo svaki mjesni odbor da analiziramo, analiziraćemo svako biračko mjesto. Imali smo podršku koalicionih partnera, a koliko je ona bila prisutna, to ćemo vidjeti kroz svu tu analizu koju ćemo raditi. U ovom momentu gdje su ti glasovi, ja ne mogu da odgovorim, ali kada se završi analiza, znaćemo tačno zbog čega je izgubio dio podrške”, kazao je Jerinić.

On nije želio da prokomentariše podatak da je Petrović u poređenju sa prethodnim lokalnim izborima izgubio povjerenje dijela glasača, jer je osvojio skoro 5.000 glasova manje u odnosu na 2012. godinu.

Prema informacijama iz SDS-a, zbog neočekivano male razlike između Petrovića i Živkovića u toj stranci se umjesto slavlja sprema “sječa” kadrova u svim mjesnim odborima koji su podbacili na izborima.

S obzirom na to da smo imali turbulencije u stranci, te da smo kasno odredili kandidata za gradonačelnika i tek tada krenuli u kampanju, Živkovićev rezultat nije loš, navodi Uroš Gostić, predsjednik SNSD-ovog Izbornog štaba.

“Nikada nismo bili bliže da uzmemo gradonačelničko mjesto nego ovog puta, ali što se ne može, ne može. Neću da pričam o strukturi glasačkog tijela koje je dalo prednost aktuelnom gradonačelniku. Živković je jako dobro uspio kao kandidat za gradonačelnika, a što se tiče stranke, tu smo podbacili. Stranka je osvojila jako malo glasova, što nas ni u kom slučaju ne može zadovoljiti i moraćemo se u budućnosti pobrinuti i nešto u ovoj partiji pokrenuti na drugi način da se radi”, izjavio je Gostić.

Prema nepotvrđenim rezultatima, najviše mandata u Skupštini grada, ukupno 12, osvojio je SDS, sedam SNSD-ovih odbornika će sjesti u skupštinske klupe, dok će po tri odbornika imati SP i koalicija SDA – SBB – SBiH, zasad će dva mandata imati DNS, ali postoji mogućnost da nakon rezultata glasanja iz inostranstva dobiju još jedan mandat, dok će po jedan mandat imati SDP BiH, NDP i PDP.

Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj, požalio se da su ovo bili najteži izbori do sada, jer su učestvovala rekordna 44 politička subjekta, među kojima je bilo 18 nezavisnih kandidata.

“U toku procesa glasanja pod velikim pritiskom su bili članovi biračkih odbora, mnogi su i prije izbora odustajali, jer nisu mogli da istrpe pritiske političara”, rekao je Paleksić, te dodao da je GIK imala dobru saradnju sa pripadnicima CJB Doboj “iako su se oni u nekim situacijama ponašali izvan svog okvira, dolazili na biračka mjesta i izvodili predsjednika biračkog odbora, što nisu smjeli”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se