18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Srbiju još nije stigao zahtjev za izručenje Sanjina Sefića

SARAJEVO – Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražilo je od nadležnog kantonalnog suda ekstradicionu dokumentaciju za Sanjina Sefića koji je uhapšen u Srbiji nakon što je automobilom u Sarajevu usmrtio dvije studentkinje.

Odmah po dobijanju neophodne dokumentacije Ministarstvo pravde BiH je pripremilo molbu za izručenje te poslalo zamolnicu sa dokumentacijom Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Portparolka Ministarstva pravde Republike Srbije, Milica Vučković, za N1 je kazala da u ovu instituciju još uvijek nije stigao zahtjev iz bh. pravosuđa za ekstradiciju Sanjina Sefića iz Srbije u BiH.

„Ministarstvo pravde Srbije je primilo zvaničnu informaciju od Interpola da je Sanjin Sefić lišen slobode i da je određen ekstradicioni pritvor. Mi smo danas poslali informaciju bh. pravosudnim organima da je on lišen slobode i da je pritvor određen. Zatražili smo od BiH da nam pošalju zamolnicu za izručenje sa popratnom dokumentacijom za slučaj zbog čega je raspisana međunarodna potjernica“, objasnila je Vučković za N1.

Ona je kazala će Ministarstvo pravde Srbije, kada dobije zamolnicu sa dokumentacijom proslijediti nadležnom sudu, u ovom slučaju Višem sudu u Novom Sadu.

„Tada Sud procjenjuje da li je sve ispunjeno, po Evropskoj konvenciji o izručenju za odobrenje izručenja. Kada sud sve procijeni on šalje Ministarstvu pravde i na kraju ministar pravde donosi konačnu odluku.“

Na pitanje koliko bi cijeli proces izručenja mogao trajati, Vučković nije željela nagađati.

„Srbija i BiH imaju jako dobru međunarodnu saradnju. Kada nema ništa sporno u procedurama i kada su sve pretpostavke ispunjene, te kada osoba nema krivično gonjenje u Srbiji, ide generalno brzo.“

Rokove dređuje država koja izručuje potraživanu osobu, a uobičajeni ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana. Datum i mjesto izručenja dogovaraju Interpoli dviju država.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se