18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srebrenica: Drastično izmijenjeni izborni podaci, Grujičiću manje 1.000 glasova

Opštinska izborna komisija u Srebrenici danas je objavila preliminarne rezultate jučerašnjih izbora za načelnika ove opštine koji se značajno razlikuju od sinoćnjih i prema kojima zajednički kandidat srpskih stranaka, odnosno koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ Mladen Grujičić ima čak 1.003 glasa manje nego što je sinoć objavila ova komisija.

OIK je sinoć saopštila da je na izbore u ovoj opštini izašlo 6.551 ili 62,63 odsto birača koji su na redovnom biračkom spisku i da je Grujičić dobio 4.351 glas, a bošnjački kandidat Ćamil Duraković 1.910 glasova.

Danas su na oglasnoj tabli opštine izloženi preliminarni rezultati prema kojima je na izbore izašlo 5.558 birača ili oko hiljadu manje, a da je za načelnika opštine bilo 4.906 važećih listića i da je Grujičić dobio 3.348 glasova ili 1.003 glasa manje nego što je sinoć saopšteno, a Duraković 1.558 glasova ili 352 glasa manje nego prema sinoćnjim podacima.

Time je razlika u broju osvojenih glasova između Grujičića i Durakovića smanjena sa sinoćnjih 2.441 na 1.790 ili za čak 651 glas na štetu Grujičića.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković izjavio je da je do ove razlike došlo zbog grešaka biračkih odbora koji nisu pravilno popunili obrasce, a sinoć su zbog hitnosti mnogi dostavili netačne podatke o izlasnosti i broju glasova, te da je, kako tvrdi, OIK ustanovio da je oko hiljadu birača manje glasalo i da nisu tačni dostavljeni podaci o broju glasova za načelničke kandidate.

Međutim, slične podatke o izlaznosti i broju glasova za načelnike sinoć je, kao OIK, saopštilo i više stranačkih izbornih štabova.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović pita gdje se izgubilo više od hiljadu glasova i kako je moguće da dođe do takvih grešaka i tolike razlike u rezultatima od sinoć do danas.

„Tražimo ponovno brojanje listića u prisustvu posmatrača sa biračkih mjesta gdje su eventualno učinjene greške i odgovornost članova OIK-a ukoliko se utvrdi da su prekršili propise i pokušali svjesno ili nesvjesno da unesu sumnju, friziraju izborne rezultate i da dovedu do ponavljanja izbora“, istakao je Pavlović za Srnu.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović kaže da su birački odbori brojali glasove i da je OIK samo trebalo da kompletira podatke sa terena.

„Ukoliko se ti podaci razlikuju i ako je OIK brojao glasove to nije u skladu sa propisima. Tražićemo novo brojanje i pokretanje odgovornosti Opštinske izborne komisije jer je očito da je riječ o tendencioznosti i pokušaju prekrajanja izbornih rezultata što ćemo provjeriti“, naglasio je Cvjetinović.

Pavlović i Cvjetinović ističu da će uporediti podatke koje su dostavili stranački posmatrači sa biračkih mjesta i, ukoliko bude došlo do misterioznog smanjenja broja izašlih na izbore, zahtijevaće da se obavi ponovno brojanje glasova i pokretanje odgovornosti onih koji pokušavaju da prekroje izborne rezultate.

Danas je OIK objavila i preliminarne rezultate izbora za sastav Skupštine opštine Srebrenica.

Za 21 odborničko mjesto konkurisalo je 16 političkih subjekata za koje je glasalo 5.446 birača od kojih su 5.254 važeći glasovi.

Prema tim podacima, najviše – 1.585 glasova dobio je SNSD, zatim 1.275 glasova koalicija SDA-SBB, slijedi SDS sa 764 glasa, DNS – 458. te SDP BiH sa 336 glasova.

PDP, prema ovim podacima, ima 219 glasova, Pokret za preokret 211, SRS-„Srpska u srpske ruke“ dobila je povjerenje 184 birača i Savez za bolju Srebrenicu-NS/PUP 125 glasova.

Za preostalih nekoliko kandidatskih listi glasalo je znatno manje od 100 birača.

Podsjećamo, prema ranije objavljenim podacima, Grujičić je osvojio 2.441 glas više od Ćamila Durakovića, koji je osvojio 1.910 glasova. Grujičić bi, ako ovi rezultati budu potvrđeni, postati prvi srpski načelnik opštine Srebrenica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se