9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

SNSD apsolutni pobjednik lokalnih izbora, vlast osvojili u oko 30 opština Srpske

Savez nezavisnih socijaldemokrata ubjedljivi je pobjednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj, pokazuju preliminarni rezultati. Ova stranka je osvojila vlast u oko 30 opština.

Savez nezavisnih socijaldemokrata pobijedio je u 11 opština više u odnosu na prošle izbore.

Ova stranka će svoje načelnike i gradonačelnike imati u Banjaluci, Trebinju, Zvorniku, Gradišci, Srpcu, Prnjavoru, Laktašima, Krupi na Uni, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Oštroj Luci, Petrovcu, Driniću, Čelincu, Istočnom Drvaru, Mrkonjić Gradu, Јezeru, Šipovu, Kupresu, Derventi, Brodu, Modriči, Stanarima, Donjem Žabaru, Pelagićevu, Šekovićima, Milićima, Han Pijesku, Istočnom Novom Sarajevu, Trnovu, Palama, Rogatici, Višegradu, Nevesinju, Kalinoviku, Foči, Novom Goraždu, Ljubinju i Bileći.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik naglasio je da je Republika Srpska pokazala puni demokratski kapacitet, kao i na referendumu.

Za razliku od SNSD-a koji je imao razlog za slavlje, Savez za promjene je veoma rano proglasio izborni debakl.

U trenucima kada je Republika Srpska, nakon sprovedenog referenduma, pokušavana na mnoge načine da bude osporena, ona je uspjela da se izbori i doživi totalni uspjeh, poručio je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, saopštavajući prve preliminarne rezultate izbora: „Republika Srpska u sedam dana dva puta je pobjedila. Demokratičnost je način na koji je narod Republike Srpske reagovao i zaista samo može da impresionira i da mu se čestita. Danas u svim opštinama nije bilo nikakvog incidenta i ponosan sam na demokratsko dostignuće Republike Srpske. Ono što je ona uradila ovih dana u veoma napregnutim političkim trenucima, kada je Republika Srpska osporavana dodatno i kad se željelo da ona doživi konačni neuspjeh, ona je doživjela svoj apsolutni uspjeh!“

Samo dva sata nakon zatvaranja biračkih mjesta, lider najveće opozicione stranke, SDS-a, Mladen Bosić priznao je poraz saopštivši da su prvi preliminarni rezultati ove stranke za načelnike veoma loši: „Ovih dana ćemo analizirati rezultate, vidjeti o čemu se radi, koliko je uticaj čega na ovako loš rezultat i praktično pokrenuti odgovornost unutar stranke za sve nivoe, počevši od mene, pa nadalje, i vidjeti zašto je stranka došla u ovako lošu situaciju.“

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, čestitao je svim izabranim načelnicima i poručio da u svojim lokalnim zajednicama rade u interesu svih građana, a ne samo svoje političke partije.

„Ubijeđen sam da će naši izabrani načelnici raditi u interesu svih građana u toj lokalnoj zajednici i očekujem to i od drugih. Čestitam svima, i drugim izabranim načelnicima iz SNSD-a i drugih političkih partija“, rekao je Borenović.

Izborni dan protekao je u demokratskoj atmosferi i korektnim odnosima svih učesnika – to su potrvrdili i analitičari u našem Otvorenom programu u Izbornoj noći.

Izborna pobjeda SNSD-a slavila se na ulicama širom Srpske. Formirale su se kolone automobila, okićene srpskim trobojkama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se