23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sadam Husein imao sobu za mučenje u srcu Njujorka

NJUJORK – Sadam Husein imao je tajni bunker i prostoriju za pogubljenje u srcu Njujorka, a leševe svojih žrtava otpremao je iz SAD koristeći diplomatski imunitet, prenose američki mediji pozivajući se na izjave insajdera.

Naime, nakon što je preuzeo kontrolu nad Irakom 1979. godine, on je u podrumu iračke stalne diplomatske misije u Njujorku, tačnije na Menhetnu, izgradio sobu za mučenje, koja je bila dobro sakrivena.

Prema izvorima „Njujork posta“, u ovom pritvoru su držani irački civili, koji su tu mučeni, a neki čak i ubijeni. Ono što je zanimljivo jeste da se sve dešavalo u zgradi koja se nalazi preko puta kuće Majkla Blumberga, koji je kasnije postao jedan od najpoznatijih njujorških gradonačelnika.

Soba za mučenje je bila opremljena blindiranim vratima, koja je bilo nemoguće obiti, a izolacija ove sobe u podrumu je bila takva da niko ništa nije mogao čuti, pa čak ni jezivu vrisku žrtava.

Ovdje su uglavnom bili zatvarani članovi porodica iračkih „problematičnih građana“, a preko njih su ucjenjivani oni koji su smetali Sadamu Huseinu.

Neke su čak mučili i Huseinovi zloglasni agenti, pripadnici Mukhabarata, koji su žrtvama čupali nokte te ih tukli kablovima i bakarnom žicom.

Ukoliko se desi da neko podlegne ovom mučenju, njihova tijela su bivala prošvercana iz SAD korištenjem diplomatskog imuniteta.

Leševe bi uglavnom stavljali u tzv. diplomatske kutije, koje su otpremane iz zemlje, a na kojiam je pisalo „Ovo je diplomatska pošiljka, niko nema ovlaštenje da je pregleda niti otvori“.

Agenti Mukhabarata bi obično čekali da se neko od „problematičnih građana“ poslom pojavi u ovom diplomatskom predstavništvu, a onda bi ih odvukli u podrum i mučili.

Insajderi tvrde da su Huseinovi agenti slično djelovali i u ostalim zemljama, ne samo u SAD.

„Mukhabarat je radio ono što je htio. Vjerujte, to su posljednji ljudi koje biste poželjeli da sretnete tokom Huseinove vladavine“, kaže jedan od iračkih disidenata.

U podrumu su bile još dvije sobe; jedan je bila obična kancelarija, a druga centar za komunikaciju, gdje su primana naređenja iz Iraka.

Huseinov režim je pao 2003. godine, baš u vrijeme kada je Blumberg bio na čelu Njujorka. Ono što je zanimljivo jeste da je Blumberg vjerovatno često, u neznanju, stajao na desetine metara od prostorija gdje su se dešavala mučenja i egzekucije. Nakon pada Sadamovog režima, u ovu zgradu su ušli federalni agenti, koji su razoktrili sve tajne zgrade.

Iako je zgrada diplomatske misije bila iračka teritorija, američki agenti, tvrdeći da su SAD preuzele kontrolu nad Irakom, otvorili su sve tajne sefove u ovoj zgradi, te izuzeli brojne tajne dokumente.

Danas, i Irak, ali i zgrada misije imaju novog „vlasnika“. Soba za mučenje više ne postoji, a navodno je tu napravljena čajna kuhinjica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se