18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Popijte ovo pred spavanje i imaćete bolji san i lakšu probavu

Napravite ovaj ljekoviti napitak koji pomaže i kod nesanice.

Mlijeko s kurkumom je tradicionalni indijski lijek koji se obično pije prije spavanja. Uz dodatak đumbira, napitak od kurkume postaje još zdraviji zbog protivupalnih svojstva đumbira. Osim toga, đumbir ima i antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Uz kurkumu i đumbir, potrebno je i kokosovo mlijeko koje sadrži zdrave masnoće, laurinsku kiselinu i vitamine B1, B3, B5, B6, C i E. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, fosfor, kalcijum i selen. Ne sadrži laktozu, pa je zbog toga odlična alternativa za one s intolerancijom. Ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Najvažniji sastojak ovog napitka je kurkuma. Kurkuma je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu što može zahvaliti kurkuminu, aktivnom sastojku koji ima mnoga pozitivna delovanja na zdravlje. Kurkuma ima jaka protivupalna i antikancerogena svojstva, a koristi se za smanjenje upala i probavnih smetnji, kontroliše nivo holesterola u tijelu, uklanja toksine, stimuliše metabolizam, jača imunitet i smanjuje upale kod artritisa. Pomaže u detoksikaciji jetre i ubrzava cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala i da kurkuma pomaže u borbi protiv različitih vrsta raka.

Biber je takođe vrlo važan sastojak ovog napitka. Prema istraživanjima, biber povećava učinkovitost kurkume za 200%, što je glavni razlog njihovog kombinovanja.

Sastojci za napitak: 

2 šoljice kokosovog mlijeka
1 kašičica kurkume u prahu
¼ kašičice crnog bibera
1 manji komadić đumbira
med ili zaslađivač po želji

Priprema: 

Sve osim meda stavite u šerpu i stavite na srednje jaku vatru. Kada počne da vri, smanjite vatru i kuvajte 5 minuta. Izvadite đumbir, napitak podijelite u dvije čaše, po želji dodajte zaslađivač i popijte toplo. Napitak daje tijelu toplinu i omogućuje brz i lak san.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se