20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježavanje Svjetskog dana bijelog štapa i jubileja

ZVORNIK – Gradska organizacija Saveza slijepih Zvornik organizovala je danas obilježavanje Svjetskog dana bijelog štapa u okviru kojeg je održana Javna tribina pod nazivom „Potrebe, mogućnosti i dostignuća slijepih lica“. Povodom Svjetskog dana bijelog štapa igra se i Međunarodni šahovski turnir, a danas je delegaciju ove organizacije primio i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Ljubinko Rebić, predsjednik Gradske organizacije Saveza slijepih Zvornik, istakao je da ova organizacija danas obilježava i jubilej, 20 godina postojanja.

– Za 20 godina postojanja u kontinuitetu smo ostvarivali zapažene rezultate. Možemo izdvojiti uspjehe u sportu gdje smo osvajali pehare u šahu, kuglanju i golbalu, kao i brojna priznanja za rad, među kojima je i priznanje od Vijeća Evrope za volonterizam naše organizacije i rezultate koje smo ostvarili. Takođe, realizovali smo značajne projekte, otvorili smo audio-brajevu čitaonicu koja je opremljena savremenom opremom, organizujemo obuku na Brajevom pismu, te obuku na računaru sa govornim programom, a svake godine priređujemo i muzičko-književnu manifestaciju – rekao je Rebić dodavši da organizacije broji preko 300 članova.

On je napomenuo da su problemi ove populacije prvenstveno vezani za prava iz oblasti socijalne zaštite, a koja se odnose na tuđu njegu i pomoć dodavši da je ovim licima svaka vrsta pomoći dobrodošla.

Na prijemu kod zamjenika gradonačelnika Ivanovića prezentovan je rad i problematika Gradske organizacije saveza slijepih. Ivanović je rekao da Gradska uprava u skladu sa mogućnostima podržava rad ove i drugih organizacija i udruženja. Pohvalivši rezultate koje je Gradska organizacija saveza slijepih postigla, zamjenik gradonačelnika je obećao da će novo sportsko udruženje ove organizacije pod nazivom „Bijeli štap“ biti uvršeto u budžet za 2017. godinu, kao i da će izdvajanje za rad organizacije biti veće.

Na turniru koji će biti završen u popodnevnim satima, kada će biti proglašeni i pobjednici, takmiče se šahisti iz Šapca, Bijeljine, Vlasenice, Istočnog Sarajeva, Tuzle i Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se