15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Jeremić odbio da bude zamjenik Gutereša?

BEOGRAD – Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić nije prihvatio kompromis prema kojem bi postao zamjenik novog generalnog sekretara u zamjenu za povlačenje iz trke za nasljednika Ban Ki Muna, saznaje beogradski dnevnik „Danas“.

Prema izvorima lista, pristankom Jeremića na povlačenje bio bi otvoren prostor prvoplasiranom Portugalcu Antoniju Guterešu da zauzme poziciju generalnog sekretara UN.

„Ovakva ponuda trebalo bi da predstavlja kompromisno rešenje unutar Saveta bezbednosti UN, kojim bi se donekle uvažio princip regionalne rotacije, jer bi Jeremić kao najbolje plasirani istočnoevropski kandidat dobio mesto drugog čoveka UN“, naveo je neimenovani sagovornik lista.

Isti izvori su naveli kako se zbog odbijanja Jeremića da prihvati ponudu, očekuje da će pojedine stalne članice Savjeta bezbjednosti UN snažno lobirati u narednom krugu glasanja, koje se održava sutra, za druge kandidate iz istočne Evrope kojima bi ova ponuda bila prihvatljiva.

U Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji predvodi Jeremić, nisu željeli da komentarišu saznanja „Danasa“.

U Savjetu bezbjednosti UN do sada je održano pet rundi neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara UN.

Kandidat Srbije Vuk Jeremić je drugoplasirani, što se smatra izuzetnim uspjehom, budući da se u proces izbora uključio kasno i na početku nije slovio za favorita.

Sutra će se održati još jedan krug glasanja u Savjetu bezbjednosti UN, a očekuje se da će do kraja oktobra biti održana još jedna runda takvog glasanja, jer će tokom novembra proces izbora biti suštinski završen.

Mandat Ban Ki Muna na čelu UN završava se 1. januara 2017. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se