19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Glišić: Nesavjestan rad, nestručnost ili pokušaj manipulacije

SREBRENICA – Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Dragić Glišić rekao je danas Srni da je do problema sa biračkim materijalom i neobjavljivanja rezultata sa pet birališta u ovoj opštini došlo zbog nestručnosti i nesavjesnog rada Opštinske izborne komisije /OIK/ ili pokušaja njenog predsjednika Nermina Alivukovića da manipuliše izbornim materijalom.

On je ovu tvrdnju potkrijepio činjenicom da je nakon formiranja i obuke članova biračkih odbora Alivuković naredio da svi članovi odbora nakon zatvaranja biračkih mjesta, prebrojavanja listića i popunjavanja zapisnika prisustvuju predaji izbornog materijala članovima OIK-a u zgradi opštine.

Alivuković je takav potez obrazložio eventualnom potrebom da se u slučaju određenih propusta pri popunjavanju zapisnika sa birališta, ove manjkavosti otklone na licu mjesta, u prisustvu svih članova odbora.

Ovime je trebalo da budu obezbijeđeni javnost i regularnost rada, što su članovi biračkih odbora ispoštovali.

Srni je to potvrdila i član jednog od biračkih odbora u opštini Srebrenica Sanja Moćević i istakla da su svi birački odbori ispoštovali naredbu, iako su na prethodnim izborima samo predsjednici biračkih odbora pratili prevoz i predavali izborni materijal.

Glišić kaže da su članovi OIK-a pregledali svaki zapisnik prilikom preuzimanja izbornog materijala i da nije bilo primjedbi, pa su na osnovu toga sabrali i saopštili rezultate izbora za načelnika opštine sa 27 redovnih biračkih mjesta.

Te večeri objavljeno je da je Grujičić osvojio 4.351 glas ili za 2.441 glas više od bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića, koji je imao 1.910 glasova.

Narednog dana OIK je objavio preliminarne rezultate po kojima je Grujičić dobio 1.003 glasa manje, što je Alivuković potvrdio objasnivši da nisu dobro popunjeni zapisnici sa nekih biračkih mjesta i da određeni podaci nisu bili tačni.

„To ukazuje ili na nestručnost i nedoraslost članova OIK-a koji nisu sposobni da obave posao, ili na pokušaj predsjednika OIK-a da manipuliše izbornim rezultatom, što je nedopustivo“, poručio je Glišić.

On je postavio pitanje kako je moguće da članovi OIK-a pregledaju i konstatuju da su izborni materijali i zapisnici sa biračkih mjesta pravilno upakovani i sačinjeni i prihvate ih od članova biračkih odbora, a da drugi dan tvrde da zapisnici nisu bili ispravno popunjeni.

Glišić traži da se preispita da li je ovo bio pokušaj manipulacije i izborne prevare i da se pokrene pitanje odgovornosti ukoliko se utvrdi da je to bio razlog zbog čega se traži novo brojanje listića sa pet birališta u Srebrenici.

On je izrazio nadu da će brojanje iz ovih srebreničkih birališta biti regularno obavljeno u subotu u CIK-u u Sarajevu, da će brojanju prisustvovati članovi biračkih odbora i posmatrači sa tih birališta i da će biti potvrđeni rezultati izbora koji su objavljeni nakon primopredaje izbornog materijala u zgradi opštine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se