23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik za Sputnjik: Dolazi kritično vrijeme za evropsku zajednicu

Ukoliko Velika Britanija zadrži sve svoje privilegije u EU, a bude izvan evropskog zakonodavstva, to će vjerovatno biti podstrek drugima da zatraže isti status, i to će ubrzati dalji kolaps EU. I bez toga, Evropa ima svojih problema i zato joj je potreban neki uspjeh – kad odlazi Velika Britanija, dajte nam bar BiH, kaže Milorad Dodik za Sputnjik.

Izjava predsjednika Republike Srpske, da bi bilo dobro da se Republika Srpska i Bosna i Hercegovina razdvoje prijateljski, izazvala je veliku pažnju javnosti.

– To je samo jedna od alternativa koja nije isključena. To nije u ovom vremenu dominantan proces kojim se mi bavimo. Bosna i Hercegovina, koja živi svoj život suprotno od Ustava, svakako traži svoje redefinisanje. Bosna koju nameću drugi i koja je u funkciji samo muslimanskog nacionalnog interesa nije prihvatljiva za Srbe i Republiku Srpsku, a koliko mogu da zaključim ni za Hrvate. Reakcija na tu neprihvatljivost može nas dovesti da razmišljamo o statusu Srpske koji je drugačiji nego ovaj koji sada imamo. Moj primarni cilj je pokušaj da se BiH obezbijedi da funkcioniše u skladu sa Ustavom. Uvjeren sam da je i to nemoguće, jer su mnogi svoj cinizam, moć i aroganciju upotrebili da naprave nemoguću Bosnu i Hercegovinu. Ta nemoguća BiH živi danas i mimo Ustava, koji postoji. To su teme koji se izbjegavaju u BiH, i to dovodi do razmišljanja o alternativama, a jedna od njih je svakako ona o kojoj govorimo. Ako BiH nastavi da se gradi nasiljem visokih predstavnika međunarodne zajednice i putem organa BiH kakav je Ustavni sud, gdje sjede tri sudije stranca i kao dominantna većina donose odluke, onda takva država ne može da bude prihvatljiva i mi ćemo se boriti protiv nje svim legitimnim i legalnim sredstvima, kaže predsjednik Srpske.

Na konstataciju da je BiH dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU, predsjednik Srpske je rekao da je zvanični stav Srpske da se kreće ka evropskim integracijama.

– Naravno, danas je sumnjiviji sav taj proces, iako je prije pet ili šest godina bio veoma obećavajući. U svakom slučaju, smatramo da globalne evropske vrijednosti treba da usvajamo, a kako će biti u organizacionom smislu- to ćemo još vidjeti. Svakako mislim da kritično vrijeme za Evropu dolazi sada kada Velika Britanija otpočne proces izlaska iz Zajednice. Ukoliko Velika Britanija zadrži sve svoje privilegije u EU, a bude izvan evropskog zakonodavstva to će vjerovatno biti podstrek drugima da zatraže isti status i to će samo ubrzati dalji kolaps EU. I bez toga Evropa ima svojih problema i zato joj je potreban neki uspjeh – kad odlazi Velika Britanija, dajte nam bar BiH. Ali, mislim da smo mi veoma daleko od svega toga. U svakom slučaju, dali smo saglasnost da se BiH prijavi i aplicira, dodaje predsjednik Srpske.

Komentarišući poziv Tužlaštva BiH Dodik je ponovio da Dejtonskim sporazumom nije predviđeno da BiH ima ni sud ni tužilaštvo ovakvog karaktera.

– Te sudove je nametnuo visoki predstavnik, upravo da se nedisciplinovanim političarima sudi. Tako je u početku i nazvan, to je bio sud za, kako to oni vole da kažu, progon kriminala, korupcije visokih političara. Čim su tako formirali, znači samo treba da se presudi i ništa više. Јa u tom pogledu koristim redovnu proceduru. Zatražio sam da me saslušaju shodno njihovim pravilima i procedurama koje su koristili u svim drugim slučajevima na prostoru RS ili čak da dam izjavu video-linkom, što u njihovim procedurama postoji. Ukoliko se te procedure ne poštuju i insistira se na mom dolasku u Sarajevo, to je isključivo dokaz o političkoj motivisanosti i ničemu drugom. Potpuno sam uvjeren da nikakve krivice nema kao i u nizu drugih slučajeva do sada. Јa sam političar koji je podržao referendum. Da li je to krivica? To je politička stvar. Gdje piše u zakonu da ja ne smijem nešto da podržim? To je obračun sa mnom svih onih koji su poraženi, ne samo referendumom, a referendum nije nikoga porazio, nego ojačao naše dostojanstvo i naš kapacitet. Ali jesmo porazili na lokalnim izborima mnoge, koji sada pokušavaju da se pobjedniku osvete na takav način, kaže predsjednik Srpske.

Komentarišući  rezultate izbora u Srebrenici, predsjednik Srpske kaže da niko Bošnjake ne tjera iz Srebrenice.

– Ni Republika Srpska ni Mladen Grujičić, oni su dobrodošli sa stanovišta njihovih prava. Nisam znao da žive tamo samo zato što je musliman načelnik i da će se iseljavati ako dođe neko drugi. To je dio njihove slobodne volje. Ali mislim da je to samo prijetnja u periodu kada su pokušali da ospore rezultate izbora. Čuli smo svašta oko Srebrenice, bivši načelnik je rekao nešto što nikada ne bi bilo dopušteno nama – da ne može Srbin da bude načelnik! Govorila su to i neka udruženja, pa čak i zvanična sarajevska politika. Da li je to fašizam, rasizam, ne znam ni ja, ali govori veoma jasno. To sam ranije čuo od nekih diplomata, prije nekoliko godina. I oni su govorili da ne smije Srbin da bude gradonačelnik. Mladen, koga znam kao dobrog momka sa porodičnim iskustvom koje je traumatično, ali i čoveka koji je dugo živio u Srebrenici i shvata šta znači kada vlast forsira samo stradanje jednih, a omalovažava stradanje drugih. On će upravo iz te frustracije koju je doživio imati jednak tretman prema stradanju svih, i to je nešto što je naša obaveza. Ćamil Duraković je očigledno bio politički projekat Sarajeva i nekih dijelova međunarodne zajednice, sa ciljem da stvore faktičku situaciju po kojoj Srebrenica i nije RS. Čuo sam, naravno, da je Duraković rekao: Evo ako ja ne budem načelnik – ja ću se iseliti odavde, a za mnom će i mnogi drugi. To govori o farsi koju oni godinama prave oko Srebrenice. I naravno, pokušavaju da čak i u nekome spinovanju o budućem nekom razvoju naprave slučaj od Srebrenice, što ona uopšte, naravno, nije. Mi smo prije sedam-osam godina u RS donijeli odluku da je Srebrenica od posebnog interesa. To je podrazumevalo i ekonomska pitanja, kao što su koncesije na neka prirodna bogatstva koja tamo postoje i neka dodatna prava koja možemo da damo toj lokalnoj zajednici. Nikada to nismo mogli da završimo sa Ćamilom Durakovićem. Kada sada to uradimo, to će biti dobra poruka svima koji su voljni i željni da vide poboljšanje i novu dimenziju razvoja, a ne da vide samo razloge za sukobljavanje zbog tragedije koja se desila i jednima i drugima,zaključio je Dodik.

Dodik je dodao da je zajedno sa gubernatorom Sankt Peterburga dogovorio da Srpska otvori predstavništvo u tom gradu kao i da vjeruje da će predstavništvo početi sa radom početkom iduće godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se