18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Berba kukuruza na teritoriji Grada Zvornik

ZVORNIK – Na teritoriji grada Zvornik berba kukuruza je u punom jeku, a jedino je prekidaju nepovoljne vremenske prilike. Za sedam dana kukuruz je obran sa oko 45 posto parcela, a prinosi su od 15 do 20 posto veći nego prošle godine i kreću se u prosjeku od 5 do 6 tona po hektaru.

Načelnik odjeljenja za privredu, razvoj, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović istakao je da su ovogodišnji prinosi kukuruza, naročito u poljima uz rijeku Drinu, posebno dobri i kreću se i do 10 tona po hektaru.

– Uglavnom se radi o parcelama poljoprivrednika koji su u procesu sjetve koristili i stajska đubriva – rekao je Cvijetinović.

Kvalitet zrna kukuruza je dobar, a najveći dio ovogodišnjeg roda biće skladišten u silosima i ambarima poljoprivrednih proizvođača, dok će manji dio biti plasiran na lokalno tržište.

Berba se obavlja sa oko 6.000 hektara oranica, što je približno ista površina na kojoj je kukuruz bio zasijan i prošle godine.

Zvornički poljoprivrednici raspolažu sa dovoljno mehanizacije i ako vremenski uslovi budu povoljni očekuje se da berba bude obavljena u narednih desetak dana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se