8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Beker ipak ostaje na čelu Đokovićevog tima

Novak više ne nameće ciljeve zbog kojih je Boris doveden, ali i dalje će juriti grend slemove

Šest grend slemova je osvojio kao igrač. Šest i kao trener. Boris Beker je doveden u tim Novaka Đokovića da mu pomogne u osvajanju najvećih titula. Sa njim u boksu, najbolji teniser svijeta ima tačno 50 odsto uspješnosti na turnirima velike četvorke. Ali, svjetski broj jedan je prestao sebi da nameće istorijske ciljeve i prebrojava koliko još ima do Rodžerovih rekordnih 17 trofeja. To ne znači da Nijemac odbrojava dane u šampionskom stručnom štabu, javljaju Novosti.

Bekeru na kraju sezone ističe ugovor, a na narednim turnirima će obaviti razgovore sa našim asom o mogućnostima za nastavak saradnje. Novak je nedavno u Beogradu rekao da odluka još nije donesena, ali da je prezadovoljan dosadašnjim učinkom sa njim na kormilu tima:

– Treba da razgovaramo o nastavku saradnje. Osvrnućemo se na sve i razgovarati o budućnosti. Boris je doprinio dosta toga sa psihičkog aspekta, jer se i on suočavao sa mnogo pritisaka i poznaje dinamiku ovog sporta. Zadovoljan sam dosadašnjom saradnjom, kako da ne. Zajedno smo osvojili šest grend slem titula što dovoljno govori. Najviše je doprinio mojoj psihološkoj stabilnosti.

Prvi reket planete je prošlog novembra produžio ugovor sa legendom svjetskog tenisa na još godinu dana, jer nije bilo potrebe da mijenja tim koji dobija. Bila je to najuspješnija sezona u karijeri srpskog asa, sa 11 titula, od čega tri grend slem, a šest mastersa. Doživio je svega šest poraza u 88 mečeva, pa se nije ni postavljalo pitanje da li će Beker ostati u boksu.

Nijemac je kao trener ostvario i nešto što nije uspio kao igrač – pomogao je Novaku da dođe do pehara Rolan Garosa i kompletira grend slem poker. Borisov adut je i to što ima odličan odnos sa pulenom van teniskih terena. Mnogo puta je učestvovao u aktivnostima njegove fondacije, uskočio je u opremu olimpijskog tima Srbije na Igrama u Riju i djelio savjete svim našim teniserima.

Želja da Nijemac ostane u šampionskom stručnom štabu, uz Marijana Vajdu, Gebharda Fil Griča i Miljana Amanovića je obostrana, ali će kroz predstojeće razgovore videti da li im se poklapaju ambicije i planovi u narednom periodu.

UČINAK SA BEKEROM

2014. 7 titula (1 grend slem, 4 masters, završni turnir). Pobjede/porazi 61-8.

2015. 11 titula (tri grend slem, 6 masters, završni turnir). Pobjede/porazi 82-6.

2016. 7 titula (dvije grend slem, 4 mastersa). Pobjede/porazi 56-6.

FEDERER MIJENjA NA DVE-TRI GODINE

U STRUČNOM štabu Federera samo jedan trener je opstao duže od dve-tri godine. Severin Luti je već deset godina u timu i na neki način ima istu ulogu kao Vajda u Novakovom boksu. Ali, Švajcarac je u posljednjoj deceniji često mijenjao saradnike. Toni Rouč se zadržao od 2005. do 2007, Pol Anakon od 2010. do 2013, Stefan Edberg od 2014. do 2016, kada je šansu dobio i Hrvat Ivan Ljubičić.

Za razliku od Federera, Rafa je od četvrte godine vjeran svom prvom treneru, stricu Toniju Nadalu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se