9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Analiza lokalnih izbora: SNSD pomeo konkurenciju, SDA u padu

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR – SNSD je pomeo SDS i Savez za promjene u RS, koalicija SDA – SBB je ostvarila očekivanu pobjedu u FBiH, ali i blagi pad (kao i HDZ), dok blagi rast SDP-a više predstavlja stabilizaciju ove građanske opcije nakon katastrofe na općim izborima 2014. godine, pišu Nezavisne novine.

Ovo bi, u najkraćem, mogao da bude rezime ovih lokalnih izbora, onako kako ga vide politički analitičari i ugledni profesori koji, pak, zaključuju da nismo vidjeli niti jedno veliko iznenađenje na globalnom nivou.

Naime, kada je u pitanju RS, naši sagovornici gotovo su jedinstveni u ocjenama da su Milorad Dodik i SNSD opoziciju u ovom entitetu vješto uveli u okvir „svog ideološkog polja“, što potencira i Enver Kazaz, sarajevski profesor i politički analitičar.

„Savez za promjene (SzP) je nasjeo na Dodikovu igru i njihov poraz pokazuje da oni moraju razviti ideologiju koja neće pratiti Dodika, istovremeno vodeći računa o interesima RS“, ističe Kazaz, koji se slaže s ocjenama da je ovo bio veliki trijumf SNSD-a i isti takav krah SDS-a.

„Kada je u pitanju FBiH, gledali smo prljavu kampanju u kojoj je nacionalizam Bakira Izetbegovića pobijedio, pri čemu se može reći da je SDA usisala Radončićev SBB, koji više nema razloga za postojanje“, smatra on.

Kazaz ističe da o povratku SDP-a mogu govoriti samo naivni, jer da bi se to zaista i dogodilo ova partija mora promijeniti svoju političku filozofiju i okupiti ljevicu oko sebe.

„Sada je velika vjerovatnoća da će Dodik tražiti promjenu vlasti na državnom nivou i da će željeti da dotuče SzP. Ako se to dogodi, ući ćemo u novu veliku krizu, koja Dodiku odgovara. SzP, dakle, ima najveće moguće iskušenje pred sobom, a Dodik sve karte u rukama“, zaključuje Kazaz.

Da na izborima nije bilo nikakvog iznenađenja smatra i Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, koji, međutim, iznosi generalnu ocjenu da su svi izgubili.

„SNSD je htio da dokrajči SDS, ali u tome ipak nisu uspjeli jer nisu uzeli Doboj i Bijeljinu. Jasno je isto tako da je SDS izgubio, ali ono što je postalo vidljivo jeste da se niko iz SzP-a posljednjih godina nije uspio nametnuti i pokazati zašto su i po čemu to drugačiji od SNSD-a“, kaže Latal.

Kada je, pak, u pitanju FBiH, Latal ističe da su partije lijevo od centra, prevashodno SDP, nastavile sa trendom gubitka povjerenja birača.

„Izuzev Tuzle, gotovo sve su značajno izgubili. Veliko je sada pitanje šta će biti sa SDP-om i DF-om. I SDA je gubitnik, jesu dobili Centar Sarajevo, a izgubili su Zenicu, Bihać, itd. Na kraju, vrlo jasna poruka birača jeste odziv, koji je prvi put bio manji nego u RS“, ističe Latal.

Navodi da je, s druge strane, u FBiH uočljiv novi trend, a to je dolazak nezavisnih kandidata.

Latal, međutim, kaže da je sada nezahvalno predviđati šta bi se moglo dešavati na političkoj sceni.

„Ono što je izvjesno i definitivno su promjene u SzP-u“, zaključuje on.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i analitičar, kaže da su na izborima pobijedili oni koji su i dosad kontrolirali političke procese u zemlji.

„Najave da bi SzP mogao napraviti iznenađenje bile su nerealne. Dodik je nametnuo priču ‘biti ili ne biti’ za RS, i u tu priču je uvukao cijelu opoziciju i to na način da ju je učinio nebitnom za opstojnost bh. Srba“, ističe Kukić, navodeći da je na istu kartu, s druge strane, igrao i Izetbegović.

I on zaključuje da SDP, koja svoj izborni rezultat smatra uspješnim, nema pretjeranog razloga za slavlje.

„Oni su samo uspjeli vratiti mali dio lijevog glasačkog tijela, i to nije nikakav povratak na velika vrata“, ističe Kukić.

Ovaj profesor, međutim, nije uvjeren da će se sada dogoditi prekompozicija državne vlasti u korist SNSD-a (izbacivanje SDS-a i raspad SzP-a), „jer bi to Dodik iskoristio radi dokazivanja teze o nemogućnosti BiH kao države“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se