18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

ALUMINA: U modernizaciju laboratorijske opreme uloženo oko 400.000 maraka

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika, u posljednje dvije godine, uložila je oko 400.000 KM u modernizaciju opreme u sektoru Kontrola kvaliteta u cilju što boljeg praćenja procesa proizvodnje i dobijanja kvalitetnih hemijskih analiza proizvoda ove fabrike.

Direktor sektora Kontrole kvaliteta u „Alumini“ Željko Ostojić kaže da se osavremenjavanju laboratorija u ovoj fabrici u posljednje vrijeme poklanja posebna pažnja.

„U zadnje dvije godine nabavljeno je osam novih instrumenata. Riječ je o opremi za brzo i precizno izvođenje analiza kako bi najadekvatnije pratili proces proizvodnje i samim tim zadovoljili kvalitet gotovih proizvoda. Sva ova instrumentalna tehnika zahtjeva veoma obučen inženjerski i tehnički kadar, znanje engleskog jezika i rad na računaru – ističe Ostojić.

U centralnoj laboratoriji stigao je novi uređaj za određivanje specifične površine zeolita i glinice. Radi se o jednom od najsavremenijih instrumenata, američkog proizvođača „Micromeritics“.

-U okviru modernizacije opreme naših laboratorija nabavili smo „Gemini VII“ iz Austrije. Novi uređaj stavljen je danas u funkciju, a za njegovu nabavku kompanija je izdvojila oko 70.000 konvertibilnih maraka – kaže Ostojić.

Za nova dostignuća i praćanje trendova u proizvodnom programu „Alumine“ biće potrebna nabavka novih savremenih instrumenata.

„Očekujemo da će vrijednost ulaganja u novu opremu premašiti 300.000 konvertibilnih maraka“, navodi Ostojić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se