8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

70 PLODNIH GODINA: Iz štampe izašla Monografija o Fudbalskom klubu „Drini“ iz Zvornika

ZVORNIK – U izdanju „Eurografike“, ovih dana iz štampe je izašla Monografija o 70 godina Fudbalskog kluba „Drine“ iz Zvornika. Autor Milan Đorđić je na oko 230 stranica sa brojnim fotografijama naveo sve bitne činjenice od osnivanja kluba 1945. do 2015. godine.

U Monografiji se mogu naći podaci o klubu, koji se prije nego što je dobio današnje ime zvao „Zmaj od Noćaja“ i „Soko“.

– Knjiga koju od srca predajem čitaocima da je prelistavaju, namjenjena je prije svega igračima, zatim predsednicima, sekretarima i članovima uprava, ekonomima i navijačima, a potom svim ljibiteljima fudbala i svima onima kojima je Drina u srcu. Dug je period od 70 godina za koji je trebalo pronaći podatke o rezultatimna, igračima i svima koji su bili od značaja za postojanje Drine. Tebalo je „prekopati“ po brojnim arhivama, zaviriti u stotine požutjelih novinskih članaka, obaviti na desetine razgovora sa onima koji više ili manje znaju o istorijatu Drine, kaže autor Đorđić.

A taj petogodišnji trud nije bio uzaludan. Pred čitaocima je vrijedno štivo koje se ne čita sat ili dva, ne ni dan ili više dana, već godinama, da bi se saznalo šta je Drina značila i znači u fudbalu Zvornika, Bosne i Hercegovine, bivše Jugoslavije i što ne reći u svijetu.

A između Drine i najuspješnijeg sportskog kolektiva u Zvorniku, uvijek je postojao znak jednakosti. Bilo je, naravno u ovom periodu i uspjeha i neuspjeha.

– Počelo se od najnižeg ranga, prolazilo od Međuopštinskih liga, preko zone i Republičke lige BiH i stiglo da Međuopštinske lige nekadašnje velike Jugoslavije. Sedamdesetih godina prošlog vijeka, Drina je bila među najstabilnijim ekipama u Bosni i Hercegovini. Bila je amaterski prvak BiH i vicepravak Jugslavije. Pred poslednji rat takmičila se u Mećuopštinskoj ligi Jugoslavije. U 1983. godni stigla i do 1/8 finala Kupa Jugoslavije. U Republici Srpskoj su osvojene dvije titule pravka, a Drina je igrala i tri sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, dodaje Đorđić.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#efefef“ arrow=“yes“ align=“right“]Statistički podaci govore da je najviše utakmica u istoriji Drine odigrao Aco Kostić /351/. Rame uz njega je Savo Zekić sa 339, Zajim Jahić sa 318, Zoran MilovanoviĆ sa 302 i tako dalje. Aci Kostiću pripada i epitet najboljeg strijelca i to od 1972. godine, jer za raniji period nisam mogao naći podatke, sa 107 golova. Slijede Slavko Kulić sa 85, Stevo Blagojević sa 57, Nenad Gajić sa 44 i tako dalje, dodaje Đorđić.[/quote]

U knjizi se mogu naći podaci o igračima koji su pronijeli slavu Drine do svjetskih razmjera.

– Svakako da su zlatnim slovima upisana imena Mustafe Hatunića, standaradnog reprezentativca Jugoslavije sedmadesetih godina prošog vijeka. U Drini je stasao i stigao do reprezetcaije BiH Nikola Vasiljević, Miroslav Stevanović je preko Vojvodine iz Novog Sada i drugih klubova stigao do reprezetativnog dresa Bosne i Hercegovine i ekipe Sevilje iz Španije. Svakako da je bilo i sada ima još dosta poznatih imena koji puno znače na nivou Republike Srpske i šire, kaže Đorđić.

Hronološkim redom gledano Drinine legende su bili: Drago Sabljak, Manjo Kuršumović, Nijaz Sejdinović, Beriz Vejzović, Miodrag „Mišo“ Radović, Obren Ekmedžić, Savo Zekić, Zoran Milovanović, Stevo Kostić, Nikola Čuljak, Aco Kostić, Svetozar Vukašinović, Milenko Jovanović, Goran Milošević, Miloje Simić, Alesandar Kikić, Goran Maksimović i još dosta drugih.

– Svako da su pored fudbalera najzaslužniji za funkcinisanje kluba bili predsednici. Nisam mogao naći podatke o svima, ali hronološkim redom evidentni su oni od Nikole Mastilice, preko Muje Vilića do Miodraga Jevtića. U Republici Srpskoj pored Jevtića ovu funkciju su obavljali Dragomir Vasić, Stevo Savić, Boško Milić, Milan Bogićević, Mirko Milošević i aktuelni predsjednik Jelenko Vasić. Brojni su sekretari obavljali ovu funkciju, a najduže Rade Vukić, zaključio je Milan Đorđić.

Autor se zahvljuje svima koji su na bilo koji način pomogli da knjiga ugleda svijetlost dana, a posebno predsjedniku Jelenku Vasiću i potpredsjedniku Momčilu „Momi“ Radoviću.

Pored njih velike zasluge pripadaju i gradonačlniku Zvornika Zoranu Stevanoviću, Stevi Saviću, Milanu Đokiću, Radetu Vukiću i Bojanu Ćirkoviću. Od bivših igrača posebna zahvalnost se duguje Obrenu Ekmedžiću, Miši Radoviću, Stevi i Aci Kostiću, Milivoju Miladinoiviću i drugima.

Autor se zahvaljuje i Arhivu grada Zvornika i Gradskoj biblioteci kao i Arhivu Istočne Bosne u Tuzli.

D.Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se