-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Učenici zvorničkog SŠC „Petar Kočić” šest godina u Petnici

Planirani jednodnevni radni izleti za najbolje učenike

Istraživački centar Petnica kod Valjeva jedan je od najprestižnijih naučno-istraživačkih centara ove vrste u regionu, a već šest godina učenici zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ učestvuju na tamošnjim sedmodnevnim seminarima. Po riječima direktorice škole Biljane Pisić svake godine dva ili tri učenika uspiju da se kroz testiranje i druge provjere izbore za sedmodnevno učešće u naučno-istraživačkim zadacima u Petnici.

– Ove godine imamo u planu da najbolji učenici na dodatnoj nastavi, odnosno sekcijama posjete Petnicu u okviru jednodnevno radnog seminara gdje bi škola platila prevoz, a učenici učešće. Do sada smo za sedmodnevne seminare uvijek plaćali prvi odlazak u Istraživačku stanicu, a ove godine gradska uprava je pomogla novčano za nekoliko učenika da i drugi put pristustvuju naučnim zadacima u Petnici – kaže Pisićeva i dodaje da neki učenici ove škole već peti put odlaze u Petnicu gdje su dio naučnih timova koji rade konkretne istraživačke projekte.

Ona je dodala da su nedavno boravili u IS Petnica na poziv tamošnjeg menadžemnta.

– Nas petnaestak direktora osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske i Srbije bili smo gosti u Petnici na jedan dan i tom prilikom obišli kompletnu stanicu. Uglavnom smo svi bili i ranije obaviješteni da je to centar koji posjeduje sve elemente savremenog naučnog kompleksa, ali kada se ode tamo i vide sale, laboratorije, bilioteke i druge učionice imate utisak da ste negdje na Zapadu. Nastavni centar je u blizi Valjeva u prirodnom orkuženju te učenici imaju dvorište i veliki park, odnosno i priliku za odmor. Osim laboratorija za hemiju, bilologiju i fiziku, imaju i opremljene učionice za istoriju umjetnosti, arheologiju i grafički dizajn te oni sugerišu da učenici konkurišu za različita zanimanja, a ovdje se nudi zaista čitav spektar naučnih oblasti – istakla je Pisićeva i dodala da nastavni kadar u Petnici uglavnom čine profesori, doktori nauka iz navedenih oblasti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se