15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

U Zvorniku predstavljen drugi roman Aćima Todorovića, književnika iz Vlasenice – Jauk grobne tišine

ZVORNIK – Nakon nekoliko mjesta u regiji Birač, roman „Jauk grobne tišine“ autora Aćima Todorovića iz Vlasenice predstavljen je u Domu omladine u Zvorniku.

Prema riječima autora, roman je nastao iz potrebe da se zabilježi i zapamti jedna gorka istina, jedan segment iz Velikog rata, koja se javila spoznajom paćeničke boli koja prati srpski narod kroz vijekove.

– Roman je spomenik mojoj prababi Stani, koja je izgubila četiri sina i jednu ćerku, majci redova Radoja Obradovića iz Družetića iz Šumadije, koji je bio jedinac, a stradao je na Javor planini kod Vlasenice i svim ostalim majkama koje su dostojanstveno kroz vijekove ponijele žal Majke Jugovića – rekao je autor.

Jedan od recenzenata, književnik Ranko Pavlović je napisao, da Todorvić pripoveda kroz epsku pjesmu, protkanu upečatljivim lirskim slikama ali bez deseterca i gusala i donosi nam zanimljivu i uzbudljivu priču o jednoj romanijskoj porodici u raljama Velikog rata.

Odlomke iz romana „Jauk grobne tišine“ govorili su autor te književnici iz Vlasenice Silvana Popović i Milomir Savčić.

Aćim Todorović je rođen 1965. godine u selu Žeravice kod Han Pijeska. Pored romana „Jauk grobne tišine“ do sada je objavio i roman „LJudi vučije krvi“, dvije knjige poezije i monografiju „Rodoslov bratstva Todorovića“ iz Žeravica. Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije.

D.Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se