8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

U Zvorniku održan sastanak Mreže Viminnet

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održana 6. sastanak Mreže Viminnet (Womennet) koji su organizovali Udruženje „Žene ženama“ i Udruženje „Ženski interaktivni ruralni centar“ u saradnji sa Komisijom za ravnopravnost polova grada Zvornik.

Sastanak je organizovan u okviru projekta „Ljudska prava svim ženama u BiH“, odnosno Programa održivosti civilnog društva u BiH koji realizuju Centri civilnih inicijativa i Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID).

Snježana Rosuljaš, pr organizacije „Ženski interaktivni ruralni centar“ iz Istočnog Sarajeva, rekla je da je Mreža Viminnet projektna mreža čiji je cilj povezivanje različitih stejkholdera u društvu, i biznis sektora, akademske zajednice, medija i građana za rješavanje problema žena u lokalnim zajednicama.

– Mi sprovodimo određene zagovaračke kampanje kroz četvorogodišnji projekat. Prva kampanja odnosila se na definisanje rada sigurnih kuća u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, druga je bila Nediskriminacija porodilja u Federaciji BiH i trenutno će se implementirati dvije kampanje i to su Rodno osjetljivi budžeti za rješavanje problema žena i Zaustavimo seksualno nasilje nad ženama i djecom u BiH. Danas smo u Zvorniku prezentovani rezultate dosadašnjih kampanja i predstavili kamanje koje će se provoditi u narednom periodu – istakla je Rosuljaš koja je napomenula da su današnjem sastanku prisustvovali članovi Mreže iz Zvornika i regije, te Brčkog i Bijeljine.

Prisutne je pozdravila Dušica Savić, predsjednik Komisije za ravnopravnost polova Grada Zvornik koja je napomenula da je saradnja Gradske uprave sa organizatorima današnjeg sastanka počela prije više od godinu dana.

– Zajedno smo organizovali dva okrugla stola u Zvorniku, razgovarali smo na teme koje su uglavnom fokusirane na žene i njihova prava i mogućnosti u različitim oblastima. Ja se nadam da ćete danas moći čuti nešto što sve nas zanima, direktno ili indirektno, i da će nam i ovo pomoći da samostalno ili uz njihovu pomoć ili drugih organizacija, na području Zvornika i sami realizujemo neke projekte. Mi u Zvorniku imamo niz nevladinih organizacija, niz njihovih uspješno realizovanih projekata, ali nekoga ko bi se fokusirapo isključivo na žene i sve ono što je vezano za njih, još uvijek nismo dobili. Nadam se da ćemo u narednom periodu poraditi i na tom pitanju – istakla je Savićeva.

Sastanku je prisustvovao i Lazar Prodanović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji je pozdravio ovakve aktivnosti.

– Mislim da je ovo važan dio aktivnosti afirmacije pozicije žena u društvu, uključujući i ove aktivnosti koje su prije svega usmjerena na eliminaciju diskriminacije žena i njihovo uključivanje u sve društvene tokove života u BiH – istakao je Prodanović.

Projekat „Ljudska prava svim ženama u BiH“ implementira se već treću godinu i u dosadašnje dvije kampanje postignuti su značajni rezultati, rekla je Milena Regoja, koordinatorica projekta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se