15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Talas ubica stiže za tri godine

LONDON – Gigantski cunami izazvaće iznenadna erupcija vulkana na Kanarskim ostrvima, a stručnjaci strahuju da bi mogao da zbriše cijelu južnu obalu Velike Britanije i da izazove katastrofu u SAD.

Ovaj „talas ubica“ mogao bi da nastane od ogromne stijene koja bi se stropoštala u Atlantski okean sa ostrva La Palma.

Čudovišni talas zbrisao bi sve pred sobom, a posljedice po obalu Floride i Brazila mogle bi da budu katastrofalne.

– Međutim, ni Velika Britanija neće izbjeći tu silu prirode – kažu naučnici koji su proučavali efekte budućih vulkanskih erupcija na Kanarskim ostrvima.

Istraživanje doktora Sajmona Deja, sa Instituta za sprečavanje katastrofa na Univerzitetu u Londonu, potvrdilo je, naime, da bi se, u slučaju erupcije vulkana Kumbre Veja, zapadna strana planine odvalila i ogromna stijena bi se svalila u more.

On je izjavio da do tako velikih erupcija vulkana dolazi jednom u 50 do 70 godina i da se svaki put kada do njih dođe povećava mogućnost da izazovu katastrofu. Posljednji put erupcija se dogodila 1971. godine, što znači da bi sljedeći veliki izliv lave mogao da se dogodi već za tri godine.

Ova erupcija bi mogla da dovede do klizišta koje bi podiglo veliki „vodeni zid“ viši od 900 metara, a uputio bi se ka južnoj obali Velike Britanije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se