20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Stižu pare od ruskog klirinškog duga

Rusija će uskoro platiti Bosni i Hercegovini 220 miliona maraka klirinškog duga, poručuje predsjednik Republike. Sve sam dogovorio sa Vladimirom Putinom i čim Savjet ministara odblokira to pitanje, tvrdi Milorad Dodik, novac će biti na računima države, entiteta i Brčko distrikta, javlja ATV.

“Ja sam o tome razgovarao sada u Moskvi kad sam bio, i tamo je rečeno da se čeka samo još jedan potpis iz Savjeta ministara, ja mislim iz Ministarstva finansija, ne znam koga i da novac može da krene”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Posljednjih dana je postignut napredak i očekujem da Vjekoslav Bevanda uskoro stavi svoj potpis, kaže zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, Mirko Šarović.

Ipak, sumnju da će Rusi platiti dug, u federalnim medijima već otvoreno saopštava entitetski ministar energetike Nermin Džindić. Približan iznos tog novca BiH duguje Rusiji za isporučeni gas u ratnom periodu. Džindić kaže da postoji sporazum iz 2005. godine između entitetskih Vlada koliko će ko platiti, ali sadašnja vlast u Srpskoj to ne priznaje. Teško smo se dogovorili i oko onoga što Rusi treba da plate nama a prave probleme tek očekujem sa vraćanjem dugova Rusiji, kaže Mirko Šarović.

“Rusija na tome insistira, dug je jasan, evidentan, ali unutar ove zemlje nema preciznog odgovora ko će taj dug da vrati. Taj dug je negdje oko 100 miliona dolara, bio je negdje oko 105 miliona ali je iz cijene goriva Federacija proteklih nekoliko godina smanjivala taj dug”, kazao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ako Rusi ipak plate u kešu i novac ode u budžetsku potrošnju, dug prema njima pašće na leđa BH Gasa i njegovih potrošača u oba entiteta. Oni i ovako zbog ratnih dugova plaćaju najskuplji gas u regionu, a u toj varijanti plaćaće još skuplje. Ipak je za Srpsku pametnije da odbije kompenzaciju, smatra direktor preduzeća Gas Res. Dijelom gasovoda koji kontrolišu, svoje potrošače snabdijevaju sa 25 odsto jeftinijim gasom, pa oni dug prema Rusima neće ni plaćati. Zato hoće stanovnici Istočnog Sarajeva, jer Federacija na entitetskoj liniji blokira dalji protok gasa, pa će još paprenije cijene plaćati BH Gasu.

“To bi sigurno uticalo i na ostale potrošače a i na Sarajevo gas u Istočnom Sarajevu. Ali sa našom cijenom koju bi imali oni bi otvorili, govorim o Sarajevo gasu u Istočnom Sarajevu, mogućnost proširenja mreže i povećanja broja potrošača”, rekao je Slobodan Puhalac, direktor kompanije “Gas Res”.

Ali, od toga nema ništa, jer je federalna Vlada BH Gasu dala monopol. Tvrde da je dobar dio ratnog duga za gas napravila Fabrika glinice Birač. Predlažu da dio duga preuzme preduzeća Gas Res, ali, oni za to neće ni da čuju. Direktor Slobodan Puhalac kaže da je posljednji pokušaj dogovora propao još dok je bio ministar spoljne trgovine, kada je Srpska tražila da Federacija pristane na Južni tok.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se