1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Srebrenica: Počela nastava u svim školama, bošnjački đaci u klupama

SREBRENICA – Nastava u novoj školskoj godini u svim srebreničkim školama jutros je počela redovno, a u školskim klupama su i bošnjački đaci.

Zamjenik direktora „Prve osnovne škole“ Srebrenica Amela Hadžić izjavila je Srni da je prije nekoliko dana održan sastanak roditelja bošnjačkih učenika na kome je odlučeno da njihova djeca redovno krenu u školu.

Roditelji bošnjačkih učenika ne žele da djeci uskrate kvalitetno obrazovanje i da ih ispišu iz obrazovnog sistema Republike Srpske kao što su to prethodnih godina učinili roditelji đaka Bošnjaka iz Konjević Polja kod Bratunca, koji eksperimentalnu nastavu pohađaju u vjerskom objektu u Novoj Kasabi prema nastavnom programu Sarajevskog kantona, odakle dolaze i nastavnici koji tu izvode nastavu u improvizovanim uslovima.

Ovim se demantuju glasine i ranije tvrdnje pojedinaca i načelnika ove opštine Ćamila Durakovića da bošnjačka djeca neće pohađati nastavu ako im se ne omogući da izučavaju „bosanski jezik“.

Prema podacima dobijenim u upravama škola, danas je nastavu u dvije osnovne škole sa područnim odjeljenjima i u Srednjoškolskom centru u Srebrenici počelo da pohađa 850 učenika.

Tačan broj će se znati tek za nekoliko dana jer zbog izražene fluktuacije stanovništva na ovom području, neki učenici se ispisuju i odlaze u druge sredine, a neki se danas prijavljuju da pohađaju nastavu u srebreničkim školama, što je posebno izraženo u osnovnim školama.

Direktor „Prve osnovne škole“ Srebrenica Dragi Jovanović rekao je Srni da je među 420 učenika ove škole 40 prvačića koji će pohađati nastavu u centralnoj školi u Srebrenici, područnoj školi u Potočarima i šest područnih odjeljenja u selima. Ove godine upisano je za 17 prvačića manje nego lani.

„U Osnovnoj školi `Kosta Todorović` u Skelanima učenika je manje nego prošle godine, a od 81 đaka samo je šest prvačića“, rekla je direktor škole Sonja Moćević.

Pitanje prevoza učenika iz seoskih sredina na nastavu, kao i produženog boravka u školi u Potočarima na vrijeme je riješeno i učenici su jutros stigli na vrijeme na nastavu.

U Srednjoškolskom centru „Srebrenica“ realizovan je plan upisa i spremno je dočekan početak školske godine, a nastava će se odvijati u dvije smjene kao i prethodnih godina.

Direktor Srednjoškolskog centra Momčilo Cvjetinović kaže da su u prvi razred upisana četiri odjeljenja sa ukupno 98 učenika, koliko je odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, iako je interesovanje bilo mnogo veće nego prethodnih godina.

„Zbog ograničenog broja mjesta morali smo da odbijemo više od 30 učenika, odnosno više od jednog odjeljenja“, rekao je Cvjetinović Srni.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se