10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Sjeverna Koreja izvela najsnažniju nuklearnu probu, oštre reakcije

„Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na sjevernom terenu za testiranje“, rečeno je na državnoj televiziji.

„Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspješnom testiranju nuklearne bojeve glave“, prenijela je državna televizija, prenosi AFP. Televizija ističe da je sada Sjeverna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

Takođe tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu. Kako navodi Rojters, nuklerani test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona , navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklerani udar. Sjeverna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je da će bilo kakve provokativne akcije Sjeverne Koreje uzrokovati ozbiljne posljedice. Obamu su savjetnici za nacionalnu bezbjednost obavijestili o seizmičkoj aktivnosti u blizini Korejskog poligona za nuklearne probe.

Predsjednik je potvrdio čvrstu namjeru SAD da štiti bezbjednost svojih saveznika u Aziji i širom svijeta.

Јužnokorejski predsjednica Park Geun Hje izjavila je da je Sjeverna Koreja nukleranom probom jasno prekršila Rezoluciju SB UN.

„U svojoj petoj – najsnažnijoj nuklearnoj probi lider ove zemlje Kim Džong Un je postao ‘bezobzirni manijak’, koji potpuno ignoriše svjetske apele da odustane od od razvoja nuklearnog oružja“, preneijla je kancelarija predsjednice Park.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se odlučno protivi nuklearnom testu i pozvalo Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju.

U kratkom saopštenju kineskog ministarstva se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rješavanju tog pitanja, prenio je Rojters.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se