23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Saborni hram obilježava krsnu slavu

ZVORNIK – Svetom liturgijom, litijom i lomljenjem slavskih kolača, danas je zvornički Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice počeo da obilježava krsnu slavu Malu Gospojinu.

Svetu liturgiju, pred mnoštvom vjernika, služilo je mjesno sveštenstvo, a nakon darivanja krstova, crkvenih barjaka i svetih ikona, litija je u trostrukom opohodu obišla oko Sabornog hrama.

Slavski kolač slomili su sveštenici Vidoje Lukič, Rade Tešić, Jovica Maksimović, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i vjernici.

Sveštenik Maksimović čestitao je Slavu hrama, ističući da je praznik koga proslavljamo početak jevanđelja, početak ispunjenja datog u noći obećanja Gospodnjeg ljudima.

„Radujmo se danas u ovom prelijepom hramu, ugledajmo se na svetitelja koga proslavljamo, a ugedajući se na svetitelja ugledaćemo se na Hrista, čiji će lik biti utkan u biće naše, a mi ćemo životom svojim, vjerom svojom, riječima dobrim, milosrđem, svjedočiti da je zaista Bog sa nama“, rekao je Maksimović.

Proslava krsne slave Male Gospojine biće nastavljena večernjom službom, nakon čega će biti organizovano narodno veselje.

Gradnja Sabornog hrama počela je 8. vagusta 2008. godine, nakon što je ondašnji zvorničko-tuzlanki vladika Vasilije osvještao zemljište.

Saborni hram ima pet kupola, od kojih je centralna visoka 33 metra, što simbolizuje provedene godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika sa krstovima visine po 55 metara, dok je hram sa oltarom širok 19, a dugačak 20 metara.

Saborni hram, koji je još u izgradnji, prva je pravoslavna bogomolja koja se na području Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka, jer je postojeći hram Rođenja Svetog Jovana Preteče sagrađen 1823. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se