23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Rusija zaradila više od žita nego od oružja

MOSKVA – Poljoprivreda u Rusiji doživljava izuzetan rast, piše njemački list Špigel.

Nakon raspada SSSR poljoprivreda u Rusiji se nalazila u agoniji. Investitori su izbjegli da ulažu u agrarni sektor. Od 1992. godine Rusija je izgubila oko 35 miliona hektara obradive zemlje što se može uporediti sa površinom Njemačke, navodi se u članku.

Ipak, 2014. godine situacija se mijenja.

„U posljednje vrijeme udio poljoprivrede u ruskoj ekonomiji je porastao, uprkos svjetskoj tendenciji. Prošle godine Rusija je po prvi put zaradila na izvozu poljoprivrednih proizvoda više nego na prodaju naoružanja“, piše list.

Jedan od razloga ovakvog buma postao je embargo na izvoz proizvoda iz Evrope. Najbolji pokazatelji su zabilježeni u onim oblastima agrarnog sektora koji su već davno izašli na svjetsko tržište.

Prinosi žitarica rastu još od 2010. godine, dok je u Rusiji u 2015. godini sakupljeno više pšenice nego u SAD. Ove godine prinosi žita su imali rekordan rast — najmanje 110 miliona tona.

Motor i dalje ostaju najveći agrokombinati. Ruska roba je konkurentnija i zbog niskog kursa rublje koja doprinosi većoj ponudi žitarica i domaće živine.

Bez obzira na zaostajanje za evropskom konkurencijom, proizvodnja povrća u Rusiji je za sada neznatno porasla: sa 14,7 miliona tona 2013. Gdine na 16,1 — 2015, navodi se u članku.

Problem grane za sada ostaje tržište mlijeka koje se već mnogo godina nalazi u krizi, piše Špigel.

Prema ocjenama eksperata, ruskim proizvođačima će trebati 8-10 godina dođu na na svjetski nivo. Pri tome, poželjno bi bilo da Vlada ne ukine embargo, inače će se strana konkurencija pokazati previše jakom, zaključuje se u članku, piše Sputnjik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se