18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Rusija pokušava da uništi svjetski poredak“

Ministar odbrane SAD Ešton Karter izjavio je da Rusija želi da uništi postojeći svjetski poredak.

„Bez obzira na napredak koji smo postigli poslije završetka Hladnog rata, akcije Rusije u posljednjih nekoliko godina, kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i Gruzije, neprofesionalno ponašanje u vazduhu, svemiru i sajber-prostoru, kao i zveckanje nuklearnim oružjem, jasno pokazuju da Rusija pokušava da uništi uspostavljeni svjetski poredak“, citirala je agencija „Asošijeted pres“ govor Eštona Kartera pred studentima univerziteta u Oksfordu.

„SAD prema Rusiji koriste uravnotežen, ali siguran pristup… Ostavljamo otvorena vrata za rad sa Rusijom. SAD u Rusiji ne vide neprijatelja i ne namjeravaju da se sa njom sukobljavaju“, rekao je Karter.

Ranije je šef Pentagona već je izjavljivao da Rusija predstavlja glavni izazov za SAD, važnija je od Kine, Sjeverne Koreje, Irana i terorizma.

„Mi se nadamo da će Rusija jednom postati pouzdan i odgovoran partner“, rekao je on.

Kao pozitivan primjer saradnje on je naveo dijalog Moskve i Vašingtona za rješavanje u Siriji.

„Međutim, Rusija nastavlja da podržava režim predsjednika Sirije Bašara el Asada“, dodao je ministar.

Zvaničnici Ruske Federacije više puta su govorili da Rusija nije strana u sukobu u Ukrajini. U Moskvi se takođe ističe da je Krim postao ruski region poslije referenduma na kojem je za ujedinjenje sa Rusijom glasala većina stanovnika poluostrva, javlja Sputnjik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se