15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Referendum o Danu RS završena stvar

BANJALUKA – Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je spekulacijama da sljedeće sedmice putuje u Rusiju zbog referenduma, naglasivši da je ta posjeta dogovorena ranije, a da je referendum o Danu Republike gotova stvar.

Dodik je kazao da će 22. septembra razgovarati o otvorenim pitanjima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Ovo jeste važan trenutak, ali ne toliko značajan kao što se spekuliše da je sve povezano samo sa referendumom. Referendum je gotova stvar i biće održan 25. septembra. Nije presudna činjenica da li idem ili ne 22. septembra u Rusiju, nego naša odluka da taj referendum sprovedemo – rekao je Dodik, ističući da su urađene tehničke i sve druge pripreme za održavanje referenduma.

Na pitanje da li od Putina očekuje podršku za referendum, Dodik je podsjetio da je Rusija već rekla da ostaje na poziciji zaštite međunarodnog prava, a da to podrazumijeva i Povelju UN kojom je dato pravo narodima, što Srbi jesu, da imaju pravo na referendum.

– Ako narodi imaju pravo, zašto se onda to nekome brani ako to dozvoljava najviši akt UN. Rusija je ostala u zaštiti međunarodnog prava i nikada nije osporila Dejtonski sporazum ili BiH, ali je takođe rekla da poštuje i status i pravo RS dato tim sporazumom. Referendum o Danu RS biće održan i ako ponovo dođe do sramne odluke Ustavnog suda BiH. Naš interes ćemo braniti odlučno – rekao je Dodik.

Istakao je da su svi, kada je riječ o referendumu, uradili što su mogli, a da međunarodna zajednica pokazuje u kontinuitetu da je u funkciji bošnjačkih interesa.

– Kada sve razgrnete i kada sam pokušao da saznam zašto je referendum problem, onda vidite da je u suštini problema – pravo na referendum. Da je bio referendum o vremenskim nepogodama ili poplavi, opet bi bio osporavan – rekao je Dodik.

Ponovio je da je referendum reakcija RS, a ne voluntarizam.

– Ne može neko iz svijeta da očekuje da Bakir Izetbegović ukine Srbima Dan Republike i da to Srbi mirno prihvate – rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH razmatraće sutra zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje svoje odluke od 26. novembra prošle godine kojom je osporio odredbe Zakona o praznicima RS u vezi sa proslavom 9. januara kao Dana Republike. Ako Ustavni sud prihvati zahtjev za preispitivanje odluke, cijeli slučaj se vraća na početak.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je rekao da od odluke Ustavnog suda BiH zavisi i održavanje referenduma. Upitan šta će se desiti ako Ustavni sud uvaži apelaciju RS i poništi svoju raniju odluku, Čubrilović je kazao da referendum gubi smisao.

– Očekujem da se apelaciji Narodne skupštine RS pristupi ozbiljno i uzmu u obzir pravni argumenti, a kakva će odluka biti, stvar je sudija – rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik parlamenta RS Nenad Stevandić kazao je da je besmisleno da se Srpska određuje koji joj je datum rođenja jer je 9. januara donesena odluka o nastanku RS. Predsjednik Asocijacije „Stvaraoci RS“ i prvi predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik rekao je da je RS nastala voljom srpskog naroda, što je istorijska činjenica koja ne bi trebalo nikome da smeta.

Republička komisija za sprovođenje referenduma napravila je birački spisak prema kojem pravo glasa ima 1.219.399 stanovnika RS, a kompletan glasački materijal biće do 20. septembra dostavljen opštinskim i gradskim komisijama.

Izetbegovićev zahtjev

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda BiH je i zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma u RS koju je podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražeći da ta odluka bude stavljena van snage.

Na pitanje šta očekuje od sjednice Izetbegović je kazao da očekuje da svako principijelno radi svoj posao.

Besplatna provjera glasačkog mjesta

Građani RS sa pravom glasa mogu da dobiju besplatno obavještenje o tačnom glasačkom mjestu putem SMS servisa za korisnike „m:tela“, koji će biti aktivan do 25. septembra.

Provjeru je moguće obaviti slanjem poruke sa matičnim brojem na broj 065 1244.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se