15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Podignuta optužnica za Bobar banku

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv većeg broja osoba zbog malverzacija u propaloj Bobar banci iz Bijeljine.

Imena i broj optuženih juče niko nije želio da otkrije. Optužnica je juče trebalo da bude proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo je saopštilo da se optužnica odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke kojima je institucijama BiH i entiteta, preduzećima i građanima prouzrokovana direktna šteta od oko 130 miliona maraka.

– Optužnica obuhvata veći broj fizičkih osoba koje tužilaštvo tereti da su organizovano djelujući počinile krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i krivična djela finansijskog kriminala – navelo je Tužilaštvo.

Istakli su da je optužnica podignuta nakon intenzivne istrage koja je trajala oko 18 mjeseci, da je prikupljeno više stotina dokaza, da su sprovedena vještačenja i da je saslušano više desetina svjedoka.

– Istragom je utvrđeno da su putem Bobar banke ciljano plasirani krediti pravnim osobama – članovima „Bobar grupe“ i povezanim licima sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti banke. Pojedinci kojima su davani krediti su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona maraka. Propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija BiH i entiteta, sredstva opština i javnih poduzeća i depoziti građana – navedeno je u saopštenju Tužilaštva koje je istaklo da je ovaj predmet povezan i sa drugim procesima na kojima se aktivno radi i da će oni imati posljedice u BiH i izvan nje.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u aprilu su u akciji „Lavina“ uhapsili direktore Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke RS Slavicu Injac i Snežanu Vujnić i još osam osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM. Tada su slobode lišeni i bivši generalni direktori Bobar banke Petar Cacanović, Ana Mirosavljević i Dragan Radumilo, bivši direktori sektora za korporativno bankarstvo i sektora za upravljanje rizicima Igor Prodanović i Batrić Đurišić, bivši članovi Nadzornog odbora te banke Sonja Kurtuma i Saša Tomić, te bivši interni revizor Bobar banke Zdravko Dubov. Sud BiH je 20. jula, u saradnji sa pripadnicima SIPA, a na prijedlog Tužilaštva BiH, blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih.

Jedan od ključnih osumnjičenih u ovom slučaju je direktor firme „Autosemberija“, koja posluje u sastavu „Bobar grupe“, Darko Jeremić. On je osumnjičen za pranje oko 100 miliona maraka koji su nestali iz Bobar banke, a krajem juna uhapšen je na graničnom prelazu između Srbije i BiH.

Bobar banka likvidirana je u novembru 2014. godine. U Tužilaštvu BiH su istakli da je Bobar banka najsloženiji predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Prijedlozi iz optužnice

– Saslušanje više od 100 svjedoka optužbe

– Više stotina materijalnih dokaza

– Opsežna stručna vještačenja

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se